Jolán
2 °C
4 °C

Ha kémfilm lenne, azt mondanánk, ilyen béna mese nem létezik

000 12S9XG
2018.09.14. 14:01

Ha már adja magát a kémfilmes hasonlat, akkor pörgessük át gyorsan „az előző részek tartalmát”. Márciusban egy csendes angol kisvárosban, Salisburyben egy padon a lányával együtt rosszul lett egy volt orosz ügynök, Szergej Szkripal, aki kettős ügynökként a briteknek is dolgozott a '90-es, 2000-es években, és aki egyben kettős állampolgár is.

Pár napon belül kiderült, hogy mérgezést szenvedtek, mégpedig az oroszok által kifejlesztett Novicsok idegméregtől, amit a kilincsükre permetezett valaki. Óriási diplomáciai balhé lett belőle, a britek meg vannak róla győződve, hogy oroszok a tettesek. Az ügy mellékszálaként júliusban meghalt egy nő, akinek a párja megtalálta a Novicsokot tartalmazó, kidobott kamu parfümösüveget, és a nőre fújt belőle.

A brit nyomozás eredményeképp szeptember 5-én beazonosítanak két orosz férfit, Alekszander Petrovot és Ruszlán Bosirovot, akik ellen a Scotland Yard szerint elegendő bizonyíték gyűlt össze.

Az ipari és egyéb kamerák tanúsága szerint 

 • március másodikán érkeztek Gatwickre; 
 • Londonban aludtak egy hotelben; 
 • harmadikán felderítették Salisburyt, majd visszatértek Londonba; 
 • negyedikén, a mérgezés napján is Salisburyben jártak;
 • és még aznap este visszarepültek Moszkvába.

Mindezeket felvételek bizonyítják, plusz a férfiak hotelszobájában Novicsok-maradványokat találtak, továbbá a britek szerint a két férfi az orosz katonai hírszerzés (GRU) ügynöke.

Mit csinál erre Moszkva? Természetesen mindent tagad.

Putyin nyilatkozott először, előállt azzal, hogy azonosították a két férfit, de ők civilek, semmi közük semmihez, és ezt majd

reményei szerint

ők maguk úgyis elmondják. És hát ha Putyin reméli, akkor az így is lett: a két férfi az RT nevű orosz állami csatornában adott szívhez szóló interjút arról, hogy ártatlanok.

Mit állítanak?

 1. Azt elismerik, hogy ők vannak a kamerák képein.
 2. Az mondják, turisták, egy barátjuk javaslatára nézték meg a Salisbury katedrálist, amely világhírű, még azt is elmagyarázták az interjúban, hogy 123 méteres a tornya, és a világon az egyik legrégebbi, még működő óra ezen a székesegyházon látható.
 3. Azért csak ilyen rövid ideig maradtak az első nap Salisburyben, mert havas-saras volt minden, úgyhogy inkább vonatra ültek, és visszamentek Londonba, pedig még az Old Sarumot és Stonehenge-et, két közeli ókori turistalátványosságot is meg akartak nézni.
 4. A második nap azért tértek vissza a kisvárosba, mert remélték, hogy jobb lett az idő, elolvadt addigra a sok hó (mondta ezt tehát két, némi hótól kétségbe eső orosz).
 5. Remélik, hogy ha egyszer meglesznek a valódi tettesek, a brit hatóságok elnézést kérnek majd tőlük.

Több sem kellett a brit sajtónak, rögtön ízekre próbálták szedni az állításokat. A BBC végigjárta az útvonalukat a vasútállomástól, és térképen mutatta meg, hogy elég nagy kerülőt tettek, hogy a katedrálishoz eljussanak, mégpedig – láss csodát – Szkripal háza felé, ahol is egy benzinkútnál vette fel őket egy kamera.

Kattintson a térképre!

Húzza a térképre az egeret!

CartoDb térkép embed

Daily Mail bulvárlap egy tízes listát csinált arról, hogy hol vannak lyukak az oroszok turistasztorijában. 

 1. Novicsok volt a londoni hotelszobájukban
 2. Miért Londonban szálltak meg, és vonatozgattak?
 3. A kameraképeken nincs hó, nincs eső, sár
 4. Ahogy a BBC is kiszúrta, érthetetlen kerülőt tettek, nem a katedrális felé indultak
 5. Nincs felvétel arról, hogy a katedrálisnál lettek volna, és ők sem adtak ki képeket, amit turistaként csináltak volna akkor
 6. Stonehenge-be elmehettek volna az állítólagos rossz idő ellenére is, a buszok ugyanis jártak
 7. Az oroszok szerint hamis a reptéri kép, mert ugyanabban az időpontban ábrázolja az átkelő folyosón a két férfit. A brit rendőrség viszont azt közölte, hogy több párhuzamos, ugyanolyan átkelőfolyosó van, így lehetséges az azonos időpecsét
 8. Elismerték, hogy nem hamisak a britek felvételei, azaz az orosz összeesküvés-elméletek a kamu fotókról nem játszanak
 9. Pont akkor voltak a kisvárosban, amikor Szkripalékat megmérgezték
 10. Nem adott rá magyarázatot a két férfi, miért volt vasárnapra és hétfőre is repjegyük vissza Moszkvába, ráadásul poggyász nélkül utaztak haza.
000 18V2YH
Fotó: Ho / AFP
000 18V2YL
Fotó: Ho / AFP

A britek az orosz védekezésből persze egy szót sem hisznek el, Theresa May szóvivője azt közölte, hogy égbekiáltó hazugság és kitaláció mindez, ami "sértés a közvélemény intelligenciájára", és az áldozatokra nézve. A britek szeretnék igazságszolgáltatás elé állítani a két férfit, de nem fogják kérni a kiadatásukat, mert Oroszország úgysem tesz ennek eleget.

Borítókép:  Bűnügyi védelmi sátor Salisburyben 2018. március 19-én, Fotó:  Ben Stansall/AFP

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?