Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Merkel és Kurz is támogatja az uniós javaslatot az EU külső határainak védelméről

2018.09.16. 20:54 Módosítva: 2018.09.16. 21:22

A német és az osztrák kormány támogatja az Európai Bizottság javaslatait az Európai Unió (EU) külső határának védelméről - jelezte Angela Merkel német és Sebastian Kurz osztrák kancellár a jövő heti EU-csúcsról vasárnap Berlinben folytatott megbeszélésük előtt, írja az MTI.

Angela Merkel sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy kormánya egyetért az osztrák soros EU-elnökséggel abban, hogy "súlyponti" kérdés a külső határ védelme. Jean-Claude Juncker, a brüsszeli bizottság elnöke a határvédelemről "előremutató" javaslatokat tett, amelyeket "kimondottan üdvözlök" - tette hozzá a német kancellár.

Sebastian Kurz hangsúlyozta, hogy Ausztria már régóta sürgeti mindazt, amit Jean-Claude Juncker javasolt, "jelesül a Frontex megerősítését, méghozzá nem majd valamikor, hanem már 2020-ban, és mandátuma kiterjesztését is, hogy együttműködhessen tranzitországokkal".

Bár Orbánnak egykor volt egy hatpontos javaslata – amely kvótaellenes sem volt, hiszen egyenesen világkvótákat javasolt a menekültek befogadására – épp arról szólt, hogy a határőrizetet a Frontex láthassa el, legutóbbi Kossuth rádiós nyilatkozatában már arról beszélt, hogy ez a tagországok szuverenitásának csökkentését jelenti. „Most a csata neve, hogy ki dönti el, ki ereszt be embereket Magyarország területére. Az új csata a kapukulcsért megy" - mondta.

De az osztrák kancellárt persze nem most engedte el Orbán, amint kiderült, hogy a Sargentini-jelentés megszavazását Kurz is támogatja, a kormánymédia azonnal váltott a folyamatos ajnározásból és egy pillanat alatt kiderítették róla, hogy Soros embere. Orbán a rádióban pedig arról beszélt, Kurz csak egy fiatalember, aki belekeveredett egy zűrös politikai helyzetbe.