Edit
12 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Ütközőövezetet hoz létre Törökország és Oroszország Szíriában

2018.09.17. 23:07

Oroszország és Törökország megállapodott, hogy október 15-re demilitarizált ütközőövezetet hoz létre - írja az MTI.

Vlagyimir Putyin hétfői bejelentése szerint a szíriai Idlíb tartományban jelölik ki a területet, a kormánycsapatokat és a Damaszkusz ellen harcoló erőket elválasztó demarkációs vonal mentén.

Putyin szerint orosz és török katonák közösen fognak járőrözni a kormánycsapatokat és a Damaszkusz ellen harcoló erőket elválasztó, 15-20 kilométer hosszú zónában, amelyből ki fogják vonni a radikális ellenzék, egyebek között a Dzsabhat Fatah es-Sám elnevezés használatára áttért an-Nuszra Front dzsihadista csoport fegyvereseit.

Október 10-ig Recep Tayyip Erdogan javaslatára az övezetből ki kell vonni a nehézfegyverzeteket - a tankokat, a sorozatvetőket, az ágyúkat és az aknavetőket. Ugyancsak török előterjesztésre legkésőbb az év végéig helyre kell állítani a közlekedést az Aleppó-Latakia és Aleppó-Hama autópályán. 

Putyin szerint a szíriai vezetés támogatja ezt a megközelítést, és a közeljövőben velük is tárgyal a demilitarizált övezet létrehozásáról. 

Putyin és Erdogan tárgyalása négy óráig tartott Szocsiban. A két vezető legutóbb alig 10 napja a teheráni iráni-orosz-török csúcson tárgyalt egymással a szíriai rendezésről. Az orosz elnök ott elutasította az idlíbi tűzszünet gondolatát.

Az idlíbi támadás terve aggodalommal töltötte el Törökországot, amely így is 3 millió menekültet fogadott be. Moszkva a maga részéről azt hangoztatta, hogy terroristák nyugati támogatással színlelt vegyifegyver-támadásokra készülnek, amelyek ürügyet szolgáltathatnak egy Szíria elleni újabb amerikai-brit-francia katonai csapáshoz.