Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rakétaleszerelésről állapodott meg a két Korea

K EPA20180918067
2018.09.19. 07:16

Komoly eredmény született Észak- és Dél-Korea csúcstalálkozóján: Kim Dzsongun aláírta a megállapodást, amelyben a zárt rezsimben élő kommunista diktatúrája lemond a rakétatesztekről és bezárja az egyik legnagyobb rakétabázisát, ahonnan – a többnyire Japán felé kilőtt – rakétákat útnak indította.

A dél-koreai elnök szerint nagy lépést tettek ahhoz, hogy a félszigetet mentesítsék az atomfegyverektől. Mun Dzseinhez hasonlóan Kim Dzsongun is komoly lépésnek nevezte a megállapodást – írta a BBC.

Az észak-koreai vezető arra is ígéretet tett, hogy végleg bezárja a jongbjoni atomerőművet is, ha az Egyesült Államok is tesz gesztusokat az ország felé.

Felmerült, hogy a két ország közösen pályázná meg a 2032-es nyári olimpiai játékokat, és Kim Dzsongun hamarosan Szöulba látogathat.

A koreaközi tárgyalások azután vettek új lendületet, hogy a két ország vezetője áprilisban találkozott az észak és dél között húzódó demilitarizált övezetben, majd az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump tárgyalt Szingapúrban Kim Dzsongunnal.

Borítókép: A díszkísérettel érkező Mun Dzse In dél-koreai elnöknek integetnek észak-koreai nők egy erkélyről Phenjanban 2018. szeptember 18-án. MTI/EPA/Phenjani sajtóiroda/pool