Judit
2 °C
7 °C

Trump volt ügyvédje kitálalt az elnök oroszországi üzletéről

2018.09.21. 07:14

Amerikai sajtóértesülések szerint Michael Cohen, Donald Trump elnök volt személyes ügyvédje (akinek kétes ügyekkel tarkított pályafutásáról itt írtunk) az elmúlt hetekben többször is találkozott a Trump kampánycsapatának munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló, Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság munkatársaival.

Cohen az ABC televízió és a The Wall Street Journal című lap meg nem nevezett forrásai szerint Trumpról és az elnök oroszországi üzleti ügyeiről beszélt. Az ügyvéd korábban már vallott egykori főnökére, de csak a Trumppal szexuális kapcsolatot létesítő két pornósztár hallgatásánakmegvásárlása ügyében. 

Most állítólag arról számolt be, hogy 2016-os választási kampány idején akart tető alá hozni egy megállapodást egy Moszkvában felépítendő Trump-toronyról. Az üzleti tárgyalások részleteit tartalmazó e-maileket Cohen már több mint egy éve, 2017 augusztusában átadta a képviselőház hírszerzési bizottságának.

Az elnök kategorikusan cáfolja az oroszokkal történt állítólagos összejátszást, és a vizsgálatot "boszorkányüldözésnek" tartja. Trump tavaly, a The New York Times című lapnak adott interjújában kijelentette, hogy amennyiben a bizottság az üzleti ügyeit vizsgálná, azzal átlépne egy határt.

Michael Cohen ellen egy manhattani szövetségi bíróságon nyolc rendbeli bűncselekményben, köztük a kampányfinanszírozási törvény megsértéséért emeltek vádat. Az ügyvéd, aki több mint egy évtizeden keresztül volt Trump legbizalmasabb ügyeinek egyik intézője, a bíróságon bűnösnek vallotta magát mind a nyolc vádpontban, és elismerte a kampányfinanszírozási törvény megsértését is.

Michael Cohen perére még nem került sor, de miután bűnösnek vallotta magát és együttműködést ígért mind a bírósággal, mind a Mueller-bizottsággal, ügyvédjei arra számítanak, hogy enyhébb büntetési tételt szabnak ki rá.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?