Natália
1 °C
7 °C

Nem a demokrácia, hanem a nyugdíjreform fenyegeti a Kremlt

2018-09-22T132915Z 891333863 RC11A65595A0 RTRMADP 3 RUSSIA-POLIT
2018.09.22. 22:12

A hatóságok szerint háromezer, a szervezők szerint 50 ezer résztvevője volt a nyugdíjreform ellen meghirdetett moszkvai tüntetésnek szombaton. A Kremllel kritikus Eho Moszkvi tízezer főre becsülte a tüntetők számát. 

A nyugdíjreform a rendkívül érzékeny pont az orosz társadalomban és alkalmas arra, hogy valóban nagy tömegeket vigyen utcára. Nem véletlen, hogy a nyugdíjkorhatár emelését a kormány az Oroszországban tartott futball-világbajnokság idején jelentette be, amikor a rendezvényre hivatkozva egyébként is moratórium volt a tüntetésekre.

Oroszországban az európai átlaghoz képest igen nagyvonalú a nyugdíjkorhatár: nők esetében 55, férfiaknál 60. Ezt emelné a kormány fokozatosan, a férfiaknál 2028-ra emelné 65-ig, nőknél 2034-re 63 éves korig. Ám az országban alacsony a születéskor várható élettartam, férfiak esetében mindössze 67,5 év. A nőké jóval közelebb áll az európai átlaghoz, 77 év felett van.

A terv hallatán látványosan csökkent nem csak a kormány, de Vlagyimir Putyin megítélése is, noha az elnök igyekezett az első bejelentésektől távol maradni és azt a kormányra hárítani. Az ellenzék legmeghatározóbb alakja, Alekszej Navalnij csapatának nyári felmérése szerint az elnök népszerűsége 64 százalékos, ami magasnak tűnhet ugyan, de mivel ez a szám 80 közelében szokott lenni, mégis beszédes, ahogyan az is, hogy a megkérdezettek 50 százaléka mondta, hogy lakhelyéhez közel kész lenne tüntetésen is részt venni a reformmal szemben.

Igaz, Putyin augusztus végén enyhített a kezdeti terveken – és ezt már ő, nem pedig a kormány jelentette be – így a nőknek csak 60-ig emelik a nyugdíjkorhatárt, igaz, a férfiak esetében marad a 65 éves célszám.  Nagy a szórás országosan is: egyes körzetekben 58 évre számíthatnak a férfiak – például a Kína és Kazahsztán közelében fekvő Tuvai Köztársaságban – míg az észak-kaukázusi Ingus köztársaságban 76 évig él egy férfi átlagosan. (A nőknél, szintén Tuvától az Ingus Köztársaságig, 68 és 83 között állnak a mutatók.)

A szombati tüntetés azonban nem klasszikus ellenzéki tüntetés volt, már csak azért sem, mert a hatóság engedélyezte azt. A Szaharov sugárút megtelt a szervező Orosz Föderáció Kommunista Pártjának (KPRF) és más baloldali szervezet tüntetőivel, ott volt Szergej Udalcov is, aki egy ítélet nyomán 2021-ig nem vehet részt tüntetéseken, ám, mivel a döntés még nem lépett jogerőre, a radikális baloldali politikus elment, bár elmondása szerint ebben a rendőrség próbálta megakadályozni.

Bár a fő szervező a retorikájában sokszor ellenzéki, de alapvetően lojális vagy csekély érdemi ellensúlyt képező KPRF volt, és a párt elnöke, Gennagyij Zjuganov is felszólalt, nem csak a kommunista párt szimpatizánsai jelentek meg és nem csak az a korosztály, amelyiket már közvetlenül érinti a nyugdíjreform.

Moszkván túl az ország több helyén volt tüntetés, ezeken nem csak a reformtervezet visszavonását, de kidolgozóinak, sőt, a kormánynak a lemondatását is követelték. Helyenként Putyinét is, bár úgy tűnik, alapvetően az elnöknek sikerült elérnie, hogy a kezdeményezést ne hozzá, hanem az amúgy is általában népszerűtlen kormányhoz kössék.

Szeptember elején már volt tüntetés ennek az élén Navalnij állt, több megmozdulást azonban megtiltottak az orosz hatóságok, ellentétben a szombatiakkal, ami jelzi, hogy a Kreml komolyan veszi a reformtervezet elutasítását és óvatosan egyensúlyoz, lehetőséget adva a Kremlhez lojálisabb ellenzék számára a tiltakozásra, megakadályozva, hogy a még inkább ellenzéki erők vihessék utcára a tiltakozókat. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?