Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem lehet majd telefont használni kerékpározás közben Hollandiában

2018.09.26. 21:05

Hamarosan pénzbüntetéssel sújtják azt, aki biciklizés közben használja a telefonját. A kormány azért döntött a tilalom elrendeléséről, mert egyre több az olyan baleset, amikor a kerékpározó éppen telefonál vagy üzenetet küld tekerés közben, írja az MTI.

A törvénytervezet szerint már az is tilos lesz, hogy valaki a kezében tartja a telefont a biciklin, a fejhallgatókat viszont engedélyezik. A törvény júliusban fog életbe lépni.

Ha valaki autóvezetés közben nyomogatja a telefont Hollandiában, az akár 230 eurós büntetést is kaphat. Körülbelül ugyanennyire számíthatnak majd a törvényszegő biciklisták.

GettyImages-598748516
Fotó: Tim Graham / Getty Images Hungary

A közlekedési miniszter szerint mindkét esetben ugyanolyan veszélyes a telefont használni. A törvényt egy helyi aktivista, Michael Kulkens is üdvözölte, akinek tizenhárom éves fia 2015-ben egy kerékpárbalesetben halt meg, mert épp a mobilját nézte. "Le kellett állítanom az autómat, mert könnyek öntötték el a szememet, amikor a rádióban meghallottam, hogy elrendelik a tilalmat" - mondta a De Telegraaf napilapnak.

A tizenhét milliós Hollandiában 23 millió kerékpár van forgalomban. Tavaly a holland utakon 613 kerékpáros vesztette életét, egynegyedük azért, mert valami elvonta a figyelmüket.