Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Annyit tudtunk, hogy ismeretlenek kivégeztek két nőt, két gyereket. Aztán jött a BBC

2018.09.27. 10:35

Nyár közepén terjedni kezdett egy videó az interneten, amiben katonák két nőt rángatnak egy földúton. Az egyik nő a hátán viszi a gyerekét, a másik kézen fogva viszi magával kislányát. Egyszercsak megállnak, bekötözik a nők szemét, leültetik őket a földre, a csecsemő belenéz a kamerába, aztán 22 lövéssel megölik a nőket és a gyerekeket is. Ennél többet nem lehetett tudni a videóból – aztán jött a BBC.

A lap elhatározta, hogy kinyomozza kik láthatók a felvételen, és miért végezték ki a nőket, gyerekeket.

Az interneten rengeteg megfejtés, tipp, spekuláció kezdett terjedni, arról, hogy a kivégzők a kameruni hadsereg emberei, de ezt a kameruni kormány tagadta. Állításuk szerint a videóban látható fegyvereket nem használják a katonáik, és a videót nem is Kamerunban vették fel.

A BBC oknyomozói a háttérben látható hegyek körvonalait vetették össze műholdképekkel. Egy kameruni helyi forrásuk is segített nekik, így megtalálták a földutat, fákat, épületeket.

Az tehát egyértelmű, hogy a kameruni kormány ebben hazudott.

Az ország északi régiójában, egy Zelevet nevű falu mellett végezték ki a nőket, gyerekeket. Hasonló profizmussal derítették ki, hogy a videót mikor rögzítették. A száraz, sivatagos időjárás és az emberek vetette árnyék dőlésszöge alapján ki tudták jelölni, hogy a videót valamikor 2015 tavaszán, március 20. és április 5. között vették fel.

Ezután a katonák által vetett árnyék dőlésszöge alapján szűkítették le az elkövetés idősávját 2015. március 20. és április 5. közöttre. Végül a fegyvereket is sikerült azonosítani, és hiába állította ennek ellenkezőjét a kameruni kormány, azokat bizonyítottan használják a katonáik, korábbi, a kivégzéssel nem összefüggő tudósításokban is látható, hogy használják ezeket.

A kormány hetekig tartó tagadás és álhírezés után statrégiát váltott és közölte, hogy őrizetbe vettek 7 kameruni katonát, akiknek köze lehet a gyilkossághoz. Az őrizettbe vettek neveit közölték, ez alapján a BBC be tudta azonosítani, hogy a videóban látható arcok melyik névhez tartoznak. Három férfit sikerült névvvel, arccal azonosítani.

A BBC a klasszikus sajtós történetmesélés mellett a Twitteren apró posztokban osztott meg újabb és újabb információkat a nyomozásról. Ezek a bejegyzések önmagukban 1,4 millió emberhez jutottak el.