Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Őrizetbe vettek egy olasz polgármestert, mert illegális bevándorlóknak segített

2018.10.02. 10:59 Módosítva: 2018-10-02 11:06:51

Házi őrizet alá helyezték a dél-olaszországi Riace polgármesterét, Domenico Lucanót kedd reggel, mert állítólag törvénytelen eszközökkel segítette az illegális bevándorlást, írja az MTI. Locri ügyészsége közölte: Lucanót azzal is vádolják, hogy közreműködött érdekházasságok létrejöttében, így segítette a migránsokat, hogy hivatalos jogi státust nyerjenek Olaszországban.

A polgármester a migráció támogatójaként tett szert nemzetközi hírnévre. Tevékenységének köszönhetően több száz ember telepedett le az alig kétezer lakosú Riacében. Az ügyészség közleménye több telefonbeszélgetésből idézett, amelyben Lucano - tudva, hogy törvénytelenséget követ el - szembeszáll az általa ostobának minősített jogszabályokkal.

"Csináltatok önnek személyi igazolványt, törvénytelen dolgot teszek, törvénybe ütközőt teszek, mert a személyi igazolvány kiadásához szükségem lenne egy érvényes tartózkodási engedélyre" - hangsúlyozta egy külföldi nővel folytatott telefonbeszélgetésben a polgármester. "Ráadásul be kellene bizonyítania, hogy Riacében él, itt van a lakása, de magamra vállalom a felelősséget, és azt mondom önnek, hogy minden rendben" - folytatta.

Egy másik beszélgetésben Lucano egy nigériai nőt arra biztatott, hogy kössön érdekházasságot. "Tudja, hogy szerintem mi az egyetlen lehetőség?" - kérdezte a nőtől. "Megházasodik (...) én vagyok a felelős a polgári házasságokért, az olasz állampolgárokkal kötött házasságokért, és azonnal összeadom önöket" - mondta.

A kétezres években a baloldali polgármester az elsők között volt, aki a migráció segítségével kívánt életet lehelni az általa vezetett, 1800 fős faluba. Azóta afgánok, eritreaiak és irakiak tucatjai telepedtek le Riacében, újra benépesítve a települést. Tevékenységüknek köszönhetően fellendült a helyi kézművesség és a turizmus.

Domenico Lucanót a Fortune magazin 2016-ban beválasztotta a világ legnagyszerűbb vezetőit felsoroló listájába