Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Amerika barátsági szerződés felmondásával reagált a törölt iráni szankciókra

2018.10.03. 19:05

Egy 1955-ben kötött amerikai-iráni barátsági szerződés felmondását jelentette be szerdán Mike Pompeo amerikai külügyminiszter röviddel azután, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság kötelezte az Egyesült Államokat az Irán elleni polgári repülésbiztonságot érintő amerikai szankciók feloldására, illetve a humanitárius segítségnyújtásra.

Ezzel kapcsolatban Pompeo azt is elmondta, hogy a döntéstől függetlenül is elkötelezettek az országnak nyújtandó humanitárius segítség folyósításában, ugyanakkor Irán politikai és propagandacélokra használja fel a bíróságot.

Pompeo lényegében Irán vereségeként értékelte a hágai döntést, mert – mint fogalmazott – a bíróság elutasította Teherán összes többi kérését az amerikai szankciók feloldására, írja az MTI.

A miniszter Iránt vádolta meg az iraki Bagdadban és Bászrában lévő amerikai képviseletek elleni fenyegetésekkel. „Hírszerzésünk e tekintetben alapos, az ajatollah és csatlósainak keze benne van az Egyesült Államok elleni támadásokban” – fogalmazott.