Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trumpot és testvéreit százmilliós adóelkerüléssel vádolja a New York Times

2018.10.03. 05:52 Módosítva: 2018-10-03 08:58:24

Donald Trump amerikai elnök évtizedekkel ezelőtt segített a szüleinek, hogy dollármilliókat titkoljanak el az adóhivatal elő.

- írta kedden este megjelent tényfeltáró riportjában a The New York Times. A lap azt állítja, hogy Trump - aki a 2016-os elnökválasztási kampányban azt hirdette magáról, hogy önerejéből lett milliárdos, és ismert építési vállalkozó édesapjától csak kevés anyagi segítséget kapott - valójában az apjától örökölte a vagyonát.

Ez az örökség mai értéken számolva több mint 400 millió dollár volt, és úgy hízott ilyen nagyra, hogy Donald Trump és a testvérei a kilencvenes években a többi között gyanús adómegkerülési technikákat alkalmazva és fantomcég létrehozásával segítettek a szüleiknek a valós vagyonuk eltitkolásában.

A lap szerint az adóhivatal (IRS) nem szentelt különösebb figyelmet e manővereknek, így Fred és Mary Trump - az elnök néhai szülei - több mint egymilliárd dollárt tudtak tovább örökíteni a gyermekeiknek.

Charles Harder, Trump ügyvédje a lapnak küldött közleményben leszögezte: a cikkben megfogalmazott állítások "száz százalékig hamisak és rendkívül rágalmazóak". Az ügyvéd közölte: senki nem követett el csalást vagy adóelkerülést, és

azok a tények, amelyekre a Times vádjai épülnek, rendkívül pontatlanok.

Az ügyvéd ugyanakkor fontosnak tartotta közölni azt is, hogy az üzleti ügyek részleteit - például az adóval kapcsolatos dolgokat - Donald Trump a testvéreire és adótanácsadóira bízta.

A család nevében közleményt adott ki az elnök testvére, Robert Trump is. Leszögezte: az ajándékok, örökségek és ingatlanok után járó adókat időben befizették, és a család a továbbiakban nem kívánja kommentálni a húsz évvel ezelőtti történéseket. Robert Trump egyúttal az elhunyt szülők magánélete iránti tiszteletet kért.

A Fehér Ház is megszólalt, az elnöki hivatal közleménye szerint a The New York Times cikke félrevezető, a szövetségi adóhivatal pedig annak idején ellenőrizte és jóváhagyta a Trump család tranzakcióit. A hatóságok érdeklődését azonban felkeltették a cikk állításai, mert kedd este

New York állam adóhivatala bejelentette: Megvizsgálja a The New York Times cikkében megfogalmazottakat.

A New York Times szinte napra pontosan két éve, az elnökválasztási kampány hajrájában azt sugallta egy másik tényfeltáró cikkében, hogy elképzelhető, hogy a saját bevallása szerint is milliárdos vagyonnal (és ennek megfelelő életvitellel) rendelkező Trump a kilencvenes évek óta nem fizet jövedelemadót, méghozzá az akkor bedöntött vállalkozásai miatt lekönyvelt veszteségre hivatkozva.

Cikkünket alább kommentelheti az Index Facebook-posztja alatt: