Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A szenátorok többsége továbbengedte Kavanaugh-t

2018.10.05. 17:25

Az amerikai szenátus 51-49 arányban arra szavazott, hogy a főbírónak jelölt, azóta szexuális zaklatással vádolt (mármint nem jogilag, hanem köznapi értelemben) Brett Kavanaugh kvázi továbbléphet a procedúrában, és várhatóan holnap végszavazást tarthat róla ugyanez a szenátus,írja a CNN.

A szavazás a republikánus-demokrata törésvonal mellett dőlt el, de volt pár olyan politikus, akikről pártállásuk ellenére sem lehetett tudni, hogy fognak voksolni. Most róluk is kiderült, hogy vélekednek:

  • A republikánus Jeff Flake és Susan Collins igent nyomott, 
  • A demokrata Joe Manchin is igent nyomott
  • A republikánus Lisa Murkowski nemmel voksolt.

Vagyis mindkét oldalról 1-1 ember szavazott át, ezzel kiegyenlítve egymást. 

Kavanaugh megválasztása alapesetben egy érdektelen főbíróválasztás lenne, most viszont két dolog miatt is fontos: egyrészt az amerikai legfelsőbb bíróság vele billenhet át az eddiginél konzervatívabb irányba, másrészt a jelölése után jelentkezett egy nő, hogy egyetemista korában erőszakoskodott vele a férfi. Kavanaugh ügye azóta egy második #metoo-jelenséggé nőtte ki magát. 

Minderről itt olvashat részletesen, itt pedig a róla szóló összes cikkünk közül válogathat.