Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bezárt a világ legnagyobb halpiaca, a japán Cukidzsi

2018.10.07. 17:46

Megtartották az utolsó árverést a világ legnagyobb halpiacán, a jelentős turistalátványosságnak számító Cukidzsin, amely helyett napokon belül egy közeli mesterséges szigeten nyílik új, ultramodern halpiac. 

A 83 éve alapított és évente turisták tízezreit vonzó halpiacot részben azért zárják be, mert elavult csarnokai és higiéniai viszonyai nem felelnek meg a mai követelményeknek, részben pedig a 2020-as olimpiai beruházások áldozatául esik a terület. Először közel húsz éve merült fel, hogy átköltöztetik az akkor is elavultnak hitt, de páratlan varázzsal rendelkező piacot, de a folyamatos csúszások miatt 2016-ra kitolták a költözést, amikor is az akkor frissen megválasztott polgármester, Koike Juriko eltolta a költözést arra hivatkozva, hogy a az egykori gázgyár talajvízének szennyezettsége bőven meghaladta a megengedett értéket. 

A piacon naponta 1600 tonna hal és egyéb tenger gyümölcse cserélt gazdát, valamint közel 1000 tonna zöldség, és gyümölcs. A szombaton tartott utolsó árverésen 4,3 millió jenért (10,7 millió forint) kelt el a legdrágább tétel, egy 162 kilós tonhal.A régi halpiac helyett a szomszédos Tojoszu városnegyedben 5 milliárd dollárért épült vadonatúj halpiac, amely október 11-én, csütörtökön kezdi meg működését. A Cukidzsiról 900 kereskedőnek kell átköltöznie, egy felmérés szerint 80 százalékuk ellenezte a piac áthelyezését, amit azzal magyaráznak, hogy egyes pletykák szerint az olimpiai beruházás halaszthatatlansága miatt eltussolták a legutóbbi vizsgálatok eredményét, és egyáltalán nem számít biztonságosnak az új helyszín. Ezt a helyi lakosok is osztják, ugyanis egy felmérés szerint a megkérdezettek 40 százaléka szerint továbbra is szennyezett a talajvíz Tojoszuban. 

A halpiac fő látványossága a hajnali órákban zajló tonhal aukció volt, amire már órákkal a kezdés előtt, akár éjfél körül is elkezdtek gyülekezni a turisták, ha biztosan be akartak jutni. A program egy nettó 20 perces séta volt, aminek döntő része azzal telt, hogy a csoportvezető megpróbálta elkerülni, hogy a rohanásban lévő kereskedők elgázolják a turistákat, majd az aukcióra beérve pár percig lehetett hallgatni, nézni és dokumentálni a szeánszot. A piac területén több tábla is figyelmeztette a turistákat, hogy még az alapból lezárt részen kívül se nagyon tartózkodjanak 10 óráig, amikor leül az éttermek és viszonteladók rohama, és nem akadályoznak senkit, illetve nem okoznak balesetet. 

A tojoszui halpiacon üvegfal mögül fognak zajlani az árverések, egy külön e célra épült kilátóról nézhetik meg az érdeklődők a halárveréseket.

(MTI)