Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A görög rendőrség szerint nincsenek dzsihadisták a görögországi menekülttáborokban

2018-09-19T111930Z 708524325 RC1733922000 RTRMADP 3 EUROPE-MIGRA
2018.10.08. 16:44

A görög rendőrség szerint nem vették át dzsihadisták több görögországi menekülttáborban az ellenőrzést, írja az MTI. Korábban a Deutsche Welle (DW) német nemzetközi közszolgálati médiatársaság állította azt, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai befészkelték magukat a többi között a leszboszi Moria menekülttáborba, ahol más menedékkérőket félemlítenek meg és bűncselekményeket követnek el. A DW szerint a túlzsúfolt moriai befogadóközpontban mintegy ötven dzsihadista terrorizál más táborlakókat.

A görög rendőrség most ezt cáfolta. Azt mondták, hogy egyéb intézkedések mellett a mobiltelefonok ellenőrzésével sem találták bizonyítékát a szélsőségesek jelenlétének: a befogadóközpontban minden újonnan érkező illegális bevándorlónak feljegyzik a személyes adatait, s ujjlenyomatot vesznek róluk. Az így megszerzett adatokat folyamatosan összevetik a nemzetközi terrorellenes hatóságok, az Interpol és a külföldi hírszerzések értesüléseivel.

Az utóbbi időben ilyen módon hozzávetőleg ötezer gyanús személyt ellenőriztek, de dzsihadistákra utaló nyomot eddig egyet sem találtak.

A görög hatóságok szerint inkább arról van szó, hogy az égei-tengeri szigetekre érkezett menedékkérők száma kezelhetetlen nagyságúra duzzadt. A menekülttáborok túlzsúfoltak és a helyzet ezért vált drámaivá. A rendőrség szerint egy vészhelyzeti terv keretében fokozták a bűncselekményeket elkövető migránsok elleni hatósági fellépéseket, így augusztus végéig mintegy ötszáz embert vettek őrizetbe a menekülttáborokban, míg tavaly összességében 426-ot.

A rendőrség közölte azt is, hogy az esetek többségében a gyanúsítottak irathamisítást követtek el, emellett Moriában egy gyilkosság és nemi erőszak egy esete is előfordult, illetve súlyos testi sértés 93 esetét regisztrálták.

Szakértők szerint a görög szigeteken, különösen a Leszboszon lévő moriai menekültközpontban elhelyezett illegális bevándorlók különösen rossz körülmények között élnek. Moriában közel kilencezer menedékkérő van, a tábort viszont legfeljebb 3100 ember számára tervezték.

Annak ellenére, hogy az Európai Unió a menekültáradat feltartóztatását célzó megállapodást írt alá Törökországgal 2016 márciusában, továbbra is számos migráns érkezik a görög Égei-tengeri szigetekre.

A Moria menekülttábor 2018. szeptember 18-én a görögországi Leszbosz szigetén
A Moria menekülttábor 2018. szeptember 18-én a görögországi Leszbosz szigetén
Fotó: Aris Messinis

Közben az athéni ügyészség azt is vizsgálja, hogy történt-e szabálytalanság a görög regisztrációs központokban tartózkodó emberek ellátására szánt uniós pénzek felhasználásakor, írja az MTI az ERT állami rádióadó hétfői adása alapján.

A görög migrációs minisztériumnál napok óta válsághelyzet uralkodik, miután Dimitrisz Vicasz tárcavezető a múlt héten elbocsátotta a regisztrációs központokért felelős részleg vezetőjét, Andreasz Iliopuloszt.
Iliopulosz korábban azt nyilatkozta a sajtónak: itt az ideje, hogy az ügyészség kezébe vegye a befogadó központok ügyét.

Azt mondom, hogy kicsúszott az irányítás a kezünkből a táborokra szánt pénzek esetében. Jelenleg a káosz az úr.

Az elmúlt hetekben gyakran pedzegették, hogy a görög hatóságok tékozlóan bántak az Európai Uniótól kapott forrásokkal. Egyes értesülések szerint több tisztségviselő sikkasztással tett szert nagyobb vagyonra. Bizonyítékokat egyelőre nem tártak a nyilvánosság elé.

A görög állam számos segélyszervezettel együtt eddig mintegy 1,6 milliárd eurós (több mint 520 milliárd forintos) támogatást kapott, hogy elfogadható körülményeket teremtsen a táborokban élő emberek számára. Illetékesek szerint a Leszbosz, Számosz és Híosz szigetén található központokban a legnyomorúságosabb a migránsok és menedékkérők élete.

(Borítókép: A Moria menekülttábor Leszbosz szigetén, 2018. szeptember 19-én. Fotó: Reuters / Giorgos Moutafis)