Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

A görög rendőrség szerint nincsenek dzsihadisták a görögországi menekülttáborokban

2018-09-19T111930Z 708524325 RC1733922000 RTRMADP 3 EUROPE-MIGRA
2018.10.08. 16:44

A görög rendőrség szerint nem vették át dzsihadisták több görögországi menekülttáborban az ellenőrzést, írja az MTI. Korábban a Deutsche Welle (DW) német nemzetközi közszolgálati médiatársaság állította azt, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai befészkelték magukat a többi között a leszboszi Moria menekülttáborba, ahol más menedékkérőket félemlítenek meg és bűncselekményeket követnek el. A DW szerint a túlzsúfolt moriai befogadóközpontban mintegy ötven dzsihadista terrorizál más táborlakókat.

A görög rendőrség most ezt cáfolta. Azt mondták, hogy egyéb intézkedések mellett a mobiltelefonok ellenőrzésével sem találták bizonyítékát a szélsőségesek jelenlétének: a befogadóközpontban minden újonnan érkező illegális bevándorlónak feljegyzik a személyes adatait, s ujjlenyomatot vesznek róluk. Az így megszerzett adatokat folyamatosan összevetik a nemzetközi terrorellenes hatóságok, az Interpol és a külföldi hírszerzések értesüléseivel.

Az utóbbi időben ilyen módon hozzávetőleg ötezer gyanús személyt ellenőriztek, de dzsihadistákra utaló nyomot eddig egyet sem találtak.

A görög hatóságok szerint inkább arról van szó, hogy az égei-tengeri szigetekre érkezett menedékkérők száma kezelhetetlen nagyságúra duzzadt. A menekülttáborok túlzsúfoltak és a helyzet ezért vált drámaivá. A rendőrség szerint egy vészhelyzeti terv keretében fokozták a bűncselekményeket elkövető migránsok elleni hatósági fellépéseket, így augusztus végéig mintegy ötszáz embert vettek őrizetbe a menekülttáborokban, míg tavaly összességében 426-ot.

A rendőrség közölte azt is, hogy az esetek többségében a gyanúsítottak irathamisítást követtek el, emellett Moriában egy gyilkosság és nemi erőszak egy esete is előfordult, illetve súlyos testi sértés 93 esetét regisztrálták.

Szakértők szerint a görög szigeteken, különösen a Leszboszon lévő moriai menekültközpontban elhelyezett illegális bevándorlók különösen rossz körülmények között élnek. Moriában közel kilencezer menedékkérő van, a tábort viszont legfeljebb 3100 ember számára tervezték.

Annak ellenére, hogy az Európai Unió a menekültáradat feltartóztatását célzó megállapodást írt alá Törökországgal 2016 márciusában, továbbra is számos migráns érkezik a görög Égei-tengeri szigetekre.

A Moria menekülttábor 2018. szeptember 18-én a görögországi Leszbosz szigetén
A Moria menekülttábor 2018. szeptember 18-én a görögországi Leszbosz szigetén
Fotó: Aris Messinis

Közben az athéni ügyészség azt is vizsgálja, hogy történt-e szabálytalanság a görög regisztrációs központokban tartózkodó emberek ellátására szánt uniós pénzek felhasználásakor, írja az MTI az ERT állami rádióadó hétfői adása alapján.

A görög migrációs minisztériumnál napok óta válsághelyzet uralkodik, miután Dimitrisz Vicasz tárcavezető a múlt héten elbocsátotta a regisztrációs központokért felelős részleg vezetőjét, Andreasz Iliopuloszt.
Iliopulosz korábban azt nyilatkozta a sajtónak: itt az ideje, hogy az ügyészség kezébe vegye a befogadó központok ügyét.

Azt mondom, hogy kicsúszott az irányítás a kezünkből a táborokra szánt pénzek esetében. Jelenleg a káosz az úr.

Az elmúlt hetekben gyakran pedzegették, hogy a görög hatóságok tékozlóan bántak az Európai Uniótól kapott forrásokkal. Egyes értesülések szerint több tisztségviselő sikkasztással tett szert nagyobb vagyonra. Bizonyítékokat egyelőre nem tártak a nyilvánosság elé.

A görög állam számos segélyszervezettel együtt eddig mintegy 1,6 milliárd eurós (több mint 520 milliárd forintos) támogatást kapott, hogy elfogadható körülményeket teremtsen a táborokban élő emberek számára. Illetékesek szerint a Leszbosz, Számosz és Híosz szigetén található központokban a legnyomorúságosabb a migránsok és menedékkérők élete.

(Borítókép: A Moria menekülttábor Leszbosz szigetén, 2018. szeptember 19-én. Fotó: Reuters / Giorgos Moutafis)