Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már a német szélsőjobb sem a régi: zsidó fiókszervezetet alapított az AfD

2018.10.09. 18:28

24 tagja van az Alternatíva Németországért (AfD) nevű párt egy hete megalakult zsidó szervezetének, a JafD-nek. Az ellenőrizetlen muszlim bevándorlók jelentette veszélyre hivatkozva létrehozott tagszervezet elég nagy hullámokat vetett a német közéletben.

A Központi Zsidótanács (Zentralrat der Juden) elnöke a Spiegelnek azt mondta, hogy a zsidó párttagok nem jelentenek biztosítékot arra, hogy egy párt mentes az antiszemita tendenciáktól. A Szombat cikke szerint a JAfD alapítóinak célja a zsidóellenesség stigmájának gyengítése, valamint az orosz hátterű zsidó bevándorlók megnyerése.

A jobboldali populista AfD, mely leginkább a bevándorlásellenes tematikával szerzett az egy évvel ezelőtti országos választáson 13 százalékot és lett így a harmadik legerősebb német párt, régóta küzd az antiszemitizmus vádjával.

Bár az AfD maga nem hangoztat antiszemita nézeteket, nem is lép fel túl erélyesen azon tagjai, így az író-politikus Wolfgang Gedeon ellen, akikről ugyanez nem mondható el.