Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gigahurrikán közelít Florida felé

063 1048337712
2018.10.09. 23:36

Alabamában a teljes államban, Floridában és Georgiában pedig részleges szükségállapotot hirdettek ki, miután az addig Közép-Amerikában 13 ember halálát okozó és az USA felé tartó Michael hurrikán a Mexikói öböl fölött tovább erősödött, és az ötös skálán elérte a hármas fokozatot.

Florida kormányzója, Rick Scott a partmenti települések lakóit arra kérte, hogy hagyják el az otthonaikat, mielőtt a "szörnyú vihart" lesújt, szerinte ez most élet-halál kérdése, mert az áradatot senki nem fogja túélni. Az államban a nemzeti gárda 2500 tagját mozgósították.

Az előrejelzések szerint a széllökések ereje elérheti a 160 km/órát, egyes vidékeken akár 30 centiméter eső is hullhat, a tengerár pedig akár négyméteres is lehet. Az észak-északkelet felé tartó vihar Alabama és Florida után Dél- és Észak-Karolina fel halad tovább. Egy hónapja a Florence névre keresztelt hurrikánnal érkező özönvízszerű eső pont ezt a két államot áztatta ronggyá.

A vihar elől eddig öt úszó olajfúró tornyot evakuáltak és vontattak biztonságosabb helyre a Mexikói öbölben. (BBC)

(Borítókép: "Nyugodj le Michael" írja festékszóróval Carol Cathey a feliratot azokra a fatáblákra, amiket lánya boltjának kirakatára szereltek fel, készülve az érkező Michael hurrikánra a floridai Mexico Beach-en, 2018. október 9-én. Fotós: Joe Raedle/AFP)