Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump tanácsadója egy izraeli céggel agyalt facebookos kampánymanipulációkon

2018.10.09. 11:26

Trump egyik kampány-főtanácsadója 2016-ban javaslatot kért egy izraeli cégtől, hogy közösségi médiás kamuprofilokkal, manipulációkkal és információszerzéssel befolyásolják a kampányt Trump republikánus kihívója, és a demokrata Hillary Clinton ellenében -írja a New York Times háttérbeszélgetésekre és a megszerzett dokumentumokra hivatkozva.

A lap szerint a tanácsadó, Rick Gates érdeklődése a módszer iránt akkor kezdődött, amikor az oroszok is elkezdték segíteni Trumpot, de úgy tűnik, a kettő nincs összefüggésben.

Gates egyik kérése az volt az izraeli exhírszerzőkkel dolgoztató Psy-Group nevű vállalkozás felé, hogy kamuprofilokkal célozzon és befolyásoljon 5000 delegáltat a 2016-os republikánus jelöltállító gyűlésen Ted Cruz ellenében. Egy másikkal Clintonról és környezetéről akart információkat gyűjteni. A harmadik ötlettel pedig a közösségi médiában akart feszültséget kelteni Trump versenytársainak kampányai körül.

Mindez "Róma projekt" kódnéven futott, Trump kódneve az Oroszlán, Clintoné az Erdő, Cruzé pedig a Medve volt. 

A munka 3 millió dollárba került volna, a Psy-Group 50 embert akart rá felvenni, megduplázva addigi létszámát, még új irodákat is béreltek volna.  Arra nincs bizonyíték, hogy végül a cég elvégezte-e a munkát, a végére már Gates-et sem érdekelte már a dolog, főleg, hogy a kampány más szereplői közben kidolgozták a saját közösségimédia-stratégiájukat, írta a New York Times. Annyi bizonyos, hogy a Psy-Group tulaja, Joel Zamel 2016 augusztusában találkozott Donald Trump Jr.-ral, az elnök legidősebb fiával.

Azt is írta a New York Times, hogy Gates 2016 márciusában hallott először a cégről, amikor George Birnbaummal, egy republikánus tanácsadóval találkozott, akinek szoros összeköttetései vannak jelenlegi és volt izraeli kormánytisztviselőkkel. Gates éppen akkoriban csatlakozott a kampánycsapathoz Paul Manaforttal, régi üzlettársával együtt. 

Rick Gates hagyja el a Szövetségi Bíróság épületét, ahol bűnösnek vallotta magát, és együttműködik Robert Mueller különleges ügyésszel. Wadhington, 2018. február 23.
Rick Gates hagyja el a Szövetségi Bíróság épületét, ahol bűnösnek vallotta magát, és együttműködik Robert Mueller különleges ügyésszel. Wadhington, 2018. február 23.
Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary

Robert Mueller különleges ügyész pénzügyi csalással és adókikerüléssel vádolta meg mindkettejüket még tavaly. Gates bűnösnek vallotta magát, és együttműködik Mueller nyomozásával. A lap szerint nem egyértelmű, hogy a Róma projekt törvénysértő lett volna-e. A cég mindenesetre egy washingtoni ügyvédi irodát bízott meg egy jogi átvilágítással.

A lap úgy tudja, hogy Mueller csapata és az FBI kihallgatta már a Psy-Group alkalmazottait, idén a szövetségi nyomozók bírósági végzést nyújtottak át az izraeli rendőrségnek és igazságügyi minisztériumnak, hogy kobozzák el a cég számítógépeit. A vállalkozás jelenleg felszámolás alatt áll.