Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy halálos kutyatámadás miatt szigorítanák Bécsben a kutyatartás szabályait

2018.10.10. 15:22

Bár már eddig is a bécsi állattartási rendelet volt a legszigorúbb Ausztriában, egy tragikus baleset után Bécs most még tovább szigorítja a kutyatartási szabályait, írja közleményében Bécs Város Külképviseleti Irodája. A veszélyes kutyák listáján szereplő állatoknál például kötelező lesz a szájkosár használata, gazdáiknak pedig nehezebb lesz a kutyajogsi megszerzése és rájuk is érvényes lesz a közlekedésben hatályos 0,5 ezrelékes alkohol határérték, írják.

A közlemény szerint minimum 100 és 1.000 euró közötti bírságot kell fizetnie annak, aki megszegi a szabályokat.

Szeptember elején tragikus baleset történt Bécs egyik parkjában: egy rottweiler rátámadt egy 17 hónapos kisfiúra, aki olyan súlyos koponyasérüléseket szenvedett, hogy több hetes küzdelem után a kórházban meghalt. Alig egy hónappal később egy eddigieknél is szigorúbb rendelettervvel álltak elő, erről Ulli Sima, Bécs környezetvédelmi tanácsnoka tartott sajtótájékoztatót.

A tanácsnok elmondta, a veszélyes kutyák listáján feltüntetett kutyáknál mostantól kötelező lesz a szájkosár és a póráz használata. Csakis a kutyasétáltatásra kijelölt területeken lehet mellőzni a pórázt, a szájkosarat pedig csak a kerítéssel körülhatárolt kutyafuttatókban szabad majd levenni. Aki a szabályokat megszegi, 200 eurós büntetést kaphat, plusz kötelezik egy hat órás tréningen való részvételre is, melyet egy hivatalos kutyakiképzőnél kell elvégezni, amennyiben a szájkosarat nem adja rá az állatra, ahol kell. Azoknak, akik a kötelező pórázhasználatot nem tartják be, 100 eurós bírságot kell majd fizetniük.

Mivel a rottweiler gazdája erősen ittas állapotban volt a támadás pillanatában, ezért a rendelettervezet egyik pontja erre is kitér: a veszélyes kutyák listáján szereplő kutyák gazdáira is kiterjesztik a kutyasétáltatás idejére a közlekedésben hatályos 0,5 ezrelékes alkohol határértéket. Aki megszegi, minimum 1.000 eurós bírságot fizethet.

Az új szabályok még idén életbe léphetnek, a bécsi közgyűlés 2018. október 25-én szavaz róluk.