Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trumpot Magyarország miatt kritizálják a demokraták

2018.10.11. 08:26

Az amerikai kongresszus 22 demokrata tagja írta alá azt a levelet, melyben Donald Trump elnök Magyarországgal szembeni politikáját kritizálták, leginkább azt a döntést, hogy a független magyar sajtónak szánt 700 000 dolláros támogatást kinyírták idén júliusban. 

A levelet Marcy Kaptur, a magyar kaukusz vezetője jegyezte a külügyminisztérium eurázsiai kapcsolatokért felelős osztályának címezve, és elsősorban azt szeretnék megtudni, hogy az amerikai vezetés miért vonta vissza a tervezett támogatást. Megjegyzik, hogy a független magyar sajtó egyre inkább visszaszorul, miközben a magyar kormány közpénzből támogatja az olyan médiumokat, melyek az orosz kormány szócsöveként ismert Russia Todaytől és Sputniktől vesznek át híreket. 

A levelet aláíró huszonkét demokrata politikus úgy gondolja, hogy a magyar sajtószabadságot komoly veszély fenyegeti, ezért az Egyesült Államoknak lépnie kellene. Az ügyben a Politico szerette volna megszólaltatni az amerikai külügyminisztériumot és a washingtoni amerikai nagykövetséget is, ám egyik intézmény sem kívánta kommentálni a történteket. 

Augusztusban David Cornstein, új budapesti amerikai nagykövet elmondta, eddig nem tapasztalta a szabadságjogok csorbítását Magyarországon, de ha látná jeleit, felszólalna ellene.

(Politico)