Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Meghalt a Gangeszért éhségsztrájkoló indiai aktivista

2018.10.12. 20:25

Meghalt India egyik vezető környezetvédelmi aktivistája, miközben azért éhségsztrájkolt, hogy a kormány tisztítsa meg az egyik legszennyezettebb indiai folyó, a hinduk által szentként tisztelt Gangesz vizét - közölte az MTI. 

A 86 éves G.D. Agarval, aki a Kaliforniai Egyetemen szerzett környezetmérnöki diplomát, 15 hete koplalt. Azt követelte a kormánytól, hogy hozzon törvényt a Gangesz védelmére, és álljon le a folyóra tervezett, a víz természetes áramlását akadályozó vízerőművek építésével.

Agarval június 22-én kezdte meg az éhségsztrájkot az észak-indiai Haridvárban. Narendra Modi miniszterelnöknek augusztusban írt levelében azzal fenyegetőzött, hogy haláláig éhségsztrájkol, ha a kormány továbbra is tétlen marad a Gangesz védelmében.

Az aktivista a folyó partján fekvő Risikesben halt meg szívleállásban csütörtökön, egy nappal azután, hogy erőszakkal kórházba szállították, mivel már vizet sem volt hajlandó magához venni.

Narendra Modi miniszterelnök 2014-ben azzal az ígérettel került hatalomra, hogy megtisztítja a 400 millió ember által használt, de egyre szennyezettebb 2525 kilométeres folyót. A kormányfő 2015-ben elindított egy agyondicsért ötéves tervet a Gangesz rendbetételére, de környezetvédők szerint a tervből nem lett semmi.

Egy tavaly decemberi számvevőszéki vizsgálat is tervezési és gazdálkodási hiányosságokat állapított meg, és azt, hogy három év alatt csak a tervezett összeg egynegyedét költötték el. Helyi aktivisták szerint Agarval halálával a Gangesz védelméért folytatott harc egyik legjelentősebb alakja távozott.