Meghalt a Gangeszért éhségsztrájkoló indiai aktivista

2018.10.12. 20:25

Meghalt India egyik vezető környezetvédelmi aktivistája, miközben azért éhségsztrájkolt, hogy a kormány tisztítsa meg az egyik legszennyezettebb indiai folyó, a hinduk által szentként tisztelt Gangesz vizét - közölte az MTI. 

A 86 éves G.D. Agarval, aki a Kaliforniai Egyetemen szerzett környezetmérnöki diplomát, 15 hete koplalt. Azt követelte a kormánytól, hogy hozzon törvényt a Gangesz védelmére, és álljon le a folyóra tervezett, a víz természetes áramlását akadályozó vízerőművek építésével.

Agarval június 22-én kezdte meg az éhségsztrájkot az észak-indiai Haridvárban. Narendra Modi miniszterelnöknek augusztusban írt levelében azzal fenyegetőzött, hogy haláláig éhségsztrájkol, ha a kormány továbbra is tétlen marad a Gangesz védelmében.

Az aktivista a folyó partján fekvő Risikesben halt meg szívleállásban csütörtökön, egy nappal azután, hogy erőszakkal kórházba szállították, mivel már vizet sem volt hajlandó magához venni.

Narendra Modi miniszterelnök 2014-ben azzal az ígérettel került hatalomra, hogy megtisztítja a 400 millió ember által használt, de egyre szennyezettebb 2525 kilométeres folyót. A kormányfő 2015-ben elindított egy agyondicsért ötéves tervet a Gangesz rendbetételére, de környezetvédők szerint a tervből nem lett semmi.

Egy tavaly decemberi számvevőszéki vizsgálat is tervezési és gazdálkodási hiányosságokat állapított meg, és azt, hogy három év alatt csak a tervezett összeg egynegyedét költötték el. Helyi aktivisták szerint Agarval halálával a Gangesz védelméért folytatott harc egyik legjelentősebb alakja távozott.  • Hírek
  • Személyi kölcsön