Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kétszer annyian szülnek császármetszéssel

2018.10.13. 16:18

Az elmúlt tizenöt évben kétszeresére nőtt azoknak a nőknek a száma, akik császármetszéssel hozzák világra a gyereküket, írja a BBC.

Míg 2000-ben nagyjából 16 millió császármetszés történt , addig 2015-ben már 29,7 millió.

A doktorok szerint viszont a legtöbb esetben egyáltalán nem indokolt a császármetszés a természetes szüléssel szemben.

Az összes országot érintő felmérés készült erről 2015-ben, amiből kiderült, hogy leginkább a Dominikai Köztárságban választják el a módszert, a szülések 58 százaléka ott így történik. Őt követi Brazília és Egyiptom a maga 55-55 százalékával.

Persze a különböző országok eljárásai között is vannak különbségek, ez leginkább a szegényebb és gazdagabb országok között ütközik ki. Például a Szaharától délre eső államokban (Szubszaharai Afrika) gyakran akkor sincs lehetőség császármetszésre, ha az valóban egészségügyi okok miatt indokolt. Brazíliában pedig annyira rossz az állami egészségügyi ellátás, hogy ha nincs pénzük a magánellátásra, inkább választják ezt a módszert.

Szakértők szerint a császármetszés után az anyának sokkal tovább tart a felépülése, és később akár a méhlepény is rosszul fejlődhet ki, de méhen kívüli terhességhez vagy halvaszületéshez is vezethet. Emellett a gyerek egészségére és immunrendszerére is hatással lehet, mert más hormonális és bakteriális veszélynek vannak kitéve. Ráadásul gyakrabban halnak meg az anyák így, mint ha természetes úton hozzák világra a gyereküket.

Mi a helyzet Magyarországon?

Az összes szülés közt a császármetszések országos aránya 1990-ben 10 százalék körüli volt, a 2000-es évek elejére megduplázódott, 2006-ban már közel 30 százalék. A legfrissebb, 2015-ös adatok szerint

MAGYARORSZÁGON A SZÜLÉSEK 39 SZÁZALÉKA TÖRTÉNIK CSÁSZÁRRAL. 

A Honvédban a legtöbb (55 százalék), Kazincbarcikán pedig a legkevesebb a mesterséges beavatkozás (11 százalék). 

Az Európai Unió legtöbb tagállamában is folyamatosan emelkedik a császármetszések arányszáma.

Hogy miért tér el ettől az aránytól jelentősen sok kórházban a császármetszések aránya, a korábban általunk megkérdezett szakemberek szerint sok mindentől függ. Többek között ezeket említették:

  • Számít, hogy hány szülés van egy kórházban, mert ha nagyon sok (évi 3000-nél több), akkor jóval kevesebb idő van a kórházban a szülőszoba használatára, nem örülnek a kórházakban a hosszadalmas vajúdásnak, gyorsabb megoldás a császármetszés.
  • Számít, hogy a császármetszés után többet fizet az OEP, mint a sima hüvelyi szülés után. Az előbbiért 183 ezer forint jár, az utóbbiért 89 ezer forint. A műtét sokkal költségesebb műfaj, de kérdés, hogy a valós költségkülönbség nem a műtétekre ösztönöz-e inkább.
  • Számít, hogy kevés szülész vállalja a farfekvéses szülések spontán levezetését, illetve a harántfekvéses babák megfordítását. Hasonlóan sokan óvakodnak a megelőző császármetszés utáni hüvelyi, spontán szülés levezetéstől is.
  • Számít a hálapénz is, mert a császármetszésekért többet szoktak a családok kicsengetni, mint a hüvelyi szülésnél.
  • Számít, hogy sok nő saját választása a programozott császármetszés (amikor előre meghatározott időpontban szül, és nem (feltétlenül) akkor, amikor természetes útján beindul a szülés.
  • Számít, hogy az adott kórházban lehet-e szülésznővel, dúlával szülni.