Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába olyan országok is kerültek, akiknél ezek a jogok erősen sérülnek

2018.10.13. 16:50

Az ENSZ-t elég nagy kritika érte pénteken, amiért olyan országokat is beengedett az Emberi Jogi Tanácsába, akiknél amúgy elég súlyos az emberi jogok helyzete, írja az Euronews. 

A tanácsnak tizennyolc új tagja lett, köztük Szomália, Eritrea, Kamerun, Banglades és a Fülöp-szigetek.

A Human Rights Watch (Emberi Jogi Figyelő) segítő szervezet például az utóbbi országról azt mondta, "az emberi jogok krízisén megy keresztül épp, ami akár odáig fajulhat, hogy megszűnik az emberiesség". Mióta 2016-ban Rodrigo Duerte elnök háborút hirdetett a drog ellen, azóta legalább 12 ezer feltételezett dílert és droghasználót öltek meg a Fülöp-szigeteken. A helyi hatóságok szerint ez a szám inkább négyezerre tehető.

A csoport szerint Eritrea és Bahrein sem kerülhetett volna be, hiszen a kormány üldözi és lecsukatja kritikusait és az emberi jogok védelmezőit, Kamerunban pedig az angol ajkú területeken zaklatják a népet az ország biztonsági erői.

Júniusban egyébként az USA lépett ki az ENSZ Emberi Jogi TanácsábólAz ENSZ égisze alatt működő jogvédő szervezet elfogultan támadja Izraelt, és nem elég modern a problémakezelésben – ezt az érvrendszert hangoztatták rendre az amerikai diplomaták. De az is zavarhatta Donald Trump csapatát, hogy a bevándorló családok erőszakos szétválasztását is lelketlen gyakorlatnak minősítették a jogvédők.