Felvehette okosórával a meggyilkolása előtti vitát a szaúdi követségen megölt újságíró

2018.10.13. 07:47

Szaúd-Arábia továbbra is hevesen tagadja, hogy köze lenne annak az ellenzéki újságírónak a meggyilkolásához, aki október 2-án besétált hazája isztambuli konzulátusára, de onnan soha nem jött ki élveDzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai újságíró azért ment be, hogy az esküvőjéhez beszerezze a hivatalos dokumentumokat.

A rijádi rezsimmel szemben álló szaúdi újságíró a Washington Post munkatársa volt. Az amerikai lap csütörtökön bejelentette, hogy a tudomására jutott hang- és videofelvételek szerint Hasogdzsit meggyilkolták a konzulátus épületében.

Rijád ezt továbbra is tagadja, és azt állítja, hogy az újságíró távozott a konzulátusról. A szaúdi belügyminiszter a vezetés ellen irányuló hazugságoknak és alaptalan vádaknak nevezte az ellentétes állításokat. Rijádból egy nyomozócsoport is érkezett Ankarába, hogy a helyi hatóságokkal közösen utána járjon az újságíró eltűnésének. A szunnita királyság még kedden engedélyt adott konzulátusi épületének a török rendőrség általi átkutatásához, mindez azonban eddig nem történt meg.

Török biztonsági szakértők korábban azonban arra a következtetésre jutottak, hogy Hasogdzsit a konzulátusra érkezése után meggyilkolták. A Milliyet és a Sözcü című török napilapok úgy tudják, hogy Hasogdzsi az okosórájával rögzített egy veszekedést, amelybe a konzulátuson keveredett, s a felvételt megküldte az épület előtt várakozó jegyesének egy mobiltelefonra.

Amerikai titkosszolgálati jelentések szerint Szaúd-Arábia vissza akarta csalogatni az újságírót az országba.

Ankara egyelőre visszafogott a Szaúd-Arábia elleni közvetlen vádakkal, a török sajtó azonban naponta közöl a rendőrségi nyomozással felmerült újabb részleteket az ügyben.

Szaúd-Arábián közben a hírek szerint nagyon erős a nemzetközi nyomás, hogy lépjenek. A jövő hónapban Rijádban tartanának egy jelentős nemzetközi befektetői konferenciát. Ezen, bár szintén hangot adott aggodalmainak, Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) továbbra is úgy tervezi, hogy részt vesz. A háttérben az amerikai külpolitika is erősen lép fel a sajtó szerint. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár azonban nyilvánosan is megszólalt, azt hangsúlyozva, hogy egyértelmű eredményt vár a nyomozástól. A nemzetközi szervezet portugál vezetője attól tart, hogy ha a nemzetközi közösség most nem lép fel  kellő határozottsággal, a jövőben ez lesz az új norma a kritikus újságírókkal szemben a térségben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport