Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felvehette okosórával a meggyilkolása előtti vitát a szaúdi követségen megölt újságíró

2018.10.13. 07:47

Szaúd-Arábia továbbra is hevesen tagadja, hogy köze lenne annak az ellenzéki újságírónak a meggyilkolásához, aki október 2-án besétált hazája isztambuli konzulátusára, de onnan soha nem jött ki élveDzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai újságíró azért ment be, hogy az esküvőjéhez beszerezze a hivatalos dokumentumokat.

A rijádi rezsimmel szemben álló szaúdi újságíró a Washington Post munkatársa volt. Az amerikai lap csütörtökön bejelentette, hogy a tudomására jutott hang- és videofelvételek szerint Hasogdzsit meggyilkolták a konzulátus épületében.

Rijád ezt továbbra is tagadja, és azt állítja, hogy az újságíró távozott a konzulátusról. A szaúdi belügyminiszter a vezetés ellen irányuló hazugságoknak és alaptalan vádaknak nevezte az ellentétes állításokat. Rijádból egy nyomozócsoport is érkezett Ankarába, hogy a helyi hatóságokkal közösen utána járjon az újságíró eltűnésének. A szunnita királyság még kedden engedélyt adott konzulátusi épületének a török rendőrség általi átkutatásához, mindez azonban eddig nem történt meg.

Török biztonsági szakértők korábban azonban arra a következtetésre jutottak, hogy Hasogdzsit a konzulátusra érkezése után meggyilkolták. A Milliyet és a Sözcü című török napilapok úgy tudják, hogy Hasogdzsi az okosórájával rögzített egy veszekedést, amelybe a konzulátuson keveredett, s a felvételt megküldte az épület előtt várakozó jegyesének egy mobiltelefonra.

Amerikai titkosszolgálati jelentések szerint Szaúd-Arábia vissza akarta csalogatni az újságírót az országba.

Ankara egyelőre visszafogott a Szaúd-Arábia elleni közvetlen vádakkal, a török sajtó azonban naponta közöl a rendőrségi nyomozással felmerült újabb részleteket az ügyben.

Szaúd-Arábián közben a hírek szerint nagyon erős a nemzetközi nyomás, hogy lépjenek. A jövő hónapban Rijádban tartanának egy jelentős nemzetközi befektetői konferenciát. Ezen, bár szintén hangot adott aggodalmainak, Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) továbbra is úgy tervezi, hogy részt vesz. A háttérben az amerikai külpolitika is erősen lép fel a sajtó szerint. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár azonban nyilvánosan is megszólalt, azt hangsúlyozva, hogy egyértelmű eredményt vár a nyomozástól. A nemzetközi szervezet portugál vezetője attól tart, hogy ha a nemzetközi közösség most nem lép fel  kellő határozottsággal, a jövőben ez lesz az új norma a kritikus újságírókkal szemben a térségben.