Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hat szentet is avatnak ma a Vatikánban

2018.10.14. 07:15

Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter téren ma szentté avatja az egyházat a modern korba bevezető VI. Pál pápát, a mise közben meggyilkolt Óscar Arnulfo Romero y Galdámez salvadori vértanú érseket, két olasz papot, továbbá egy német és egy spanyol apácát – írja az MTI.

Az ilyenkor tartott pápai misék szokott rendje szerint a szertartáson bemutatják a szentté avatandók életét is.

Az olasz püspöki kar napilapja, a L'Avvenire szerint VI. Pál modern értelmiségi, reformpápa volt, aki lezárta az elődje, XXIII. János által elindított II. Vatikáni Zsinatot, és ezzel elindította az egyház modern korszakát. Ő vezette be többek között a püspöki szinódus – a pápa munkáját segítő püspöki tanácskozás – intézményét.

Óscar Romerót 1980-ban egy kórházban bemutatott misén halálkommandó lőtte le. II. János Pál 2000-ben a 20. század mártírjai között nevezte meg. A vértanú érsek boldoggá avatását 2015 májusában tartották San Salvadorban 250 ezer ember előtt, a szertartáson bomba robbant, ami újabb zavargásokhoz és letartóztatásokhoz vezetett.