Kitoloncolják Németországból a szeptember 11-i terrortámadások első elítéltjét

2018.10.15. 14:10
Elkezdődött hétfőn a németországi Hamburgban a 2001. szeptember 11-én az Egyesült Államokban végrehajtott terrortámadások ügyében indított eljárások első elítéltje, Munir el-Motaszadek kitoloncolása - jelentette a Westdeutscher Rundfunk (WDR) német regionális közszolgálati médiatársaság alapján az MTI.

A megbilincselt, bekötött szemű férfit a szövetségi rendőrség egy különleges bevetési egysége elszállította a Fuhlsbüttel nevű hamburgi városrészben lévő büntetés-végrehajtási intézetből a nagyváros nemzetközi repülőterére, majd helikopterrel elindultak vele tovább dél felé, valószínűleg Frankfurtba, ahonnan Marokkóba szállítják majd  jelentette a WDR.

A hamburgi belügyi hivatalnál - a tartományi rangú város közbiztonságért felelős hatóságánál  csak annyit közöltek, hogy minden szükséges iratot beszereztek a kitoloncoláshoz, és részleteket az után hoznak nyilvánosságra, hogy Motaszadek elhagyja Németországot.

A szövetségi legfőbb ügyészség még augusztusban jelentette be, hogy Munir el-Motaszadeket a 15 év szabadságvesztés büntetésének vége előtt néhány héttel, november helyett október közepén kiengedik a fuhlsbütteli börtönből, azonnali hatállyal visszatoloncolják a hazájába, és megtiltják, hogy visszatérjen Németországba. 

Munir el-Motaszadek a szeptember 11-i támadásokkal kapcsolatos bírósági tárgyalások első elítéltje. A 15 év szigorított börtönbüntetést 2003-ban rótták ki rá, amiért részt vett az eltérített utasszállító repülőgépekkel végrehajtott, 3066 ember halálát okozó merényletek előkészítésében. 

A támadásokat az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet egy hamburgi sejtje hajtotta végre. A most 44 éves marokkói férfit a sejt alapítói között tartják számon.

Munir el-Motaszadek 1993 óta élt Németországban, és 1995 óta lakott Hamburgban, ahol tanulmányokat folytatott a műszaki egyetemen. Az al-Kaidával legkésőbb 2000-ben került kapcsolatba, és megjárta a terrorszervezet egyik afganisztáni kiképzőtáborát.  • Hírek
  • Bankszámla