Jolán
2 °C
4 °C

Kitoloncolják Németországból a szeptember 11-i terrortámadások első elítéltjét

2018.10.15. 14:10
Elkezdődött hétfőn a németországi Hamburgban a 2001. szeptember 11-én az Egyesült Államokban végrehajtott terrortámadások ügyében indított eljárások első elítéltje, Munir el-Motaszadek kitoloncolása - jelentette a Westdeutscher Rundfunk (WDR) német regionális közszolgálati médiatársaság alapján az MTI.

A megbilincselt, bekötött szemű férfit a szövetségi rendőrség egy különleges bevetési egysége elszállította a Fuhlsbüttel nevű hamburgi városrészben lévő büntetés-végrehajtási intézetből a nagyváros nemzetközi repülőterére, majd helikopterrel elindultak vele tovább dél felé, valószínűleg Frankfurtba, ahonnan Marokkóba szállítják majd  jelentette a WDR.

A hamburgi belügyi hivatalnál - a tartományi rangú város közbiztonságért felelős hatóságánál  csak annyit közöltek, hogy minden szükséges iratot beszereztek a kitoloncoláshoz, és részleteket az után hoznak nyilvánosságra, hogy Motaszadek elhagyja Németországot.

A szövetségi legfőbb ügyészség még augusztusban jelentette be, hogy Munir el-Motaszadeket a 15 év szabadságvesztés büntetésének vége előtt néhány héttel, november helyett október közepén kiengedik a fuhlsbütteli börtönből, azonnali hatállyal visszatoloncolják a hazájába, és megtiltják, hogy visszatérjen Németországba. 

Munir el-Motaszadek a szeptember 11-i támadásokkal kapcsolatos bírósági tárgyalások első elítéltje. A 15 év szigorított börtönbüntetést 2003-ban rótták ki rá, amiért részt vett az eltérített utasszállító repülőgépekkel végrehajtott, 3066 ember halálát okozó merényletek előkészítésében. 

A támadásokat az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet egy hamburgi sejtje hajtotta végre. A most 44 éves marokkói férfit a sejt alapítói között tartják számon.

Munir el-Motaszadek 1993 óta élt Németországban, és 1995 óta lakott Hamburgban, ahol tanulmányokat folytatott a műszaki egyetemen. Az al-Kaidával legkésőbb 2000-ben került kapcsolatba, és megjárta a terrorszervezet egyik afganisztáni kiképzőtáborát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?