Bizonyítékot találhattak a konzulátuson a szaúdi újságíró meggyilkolására a törökök

2018.10.16. 13:06 Módosítva: 2018.10.16. 15:54

Kedden ismét átvizsgálták Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusát, miután hétfő éjszaka egy szaúdi és egy török nyomozócsoport egyszer már hosszú órákon keresztül átvizsgálta az épületet az október 2-án eltűnt, Rijáddal szemben kritikus szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi nyomai után kutatva - jelentette az NTV török hírtelevízióra hivatkozva az MTI. A főkonzulátus után - várhatóan még kedden - a konzuli rezidenciát is átnézik a hatóságok.

Az NTV úgy tudja, hogy az éjszakai vizsgálat során vett anyagminták között bizonyítékértékűek is vannak. Egy török tisztviselő arról beszélt az AP-nek, hogy a rendőrök bizonyítékot találtak arra a szaúdi konzulátuson, hogy Hasogdzsit ott gyilkolták meg. A CNN pedig kedd este egy névtelen tisztviselőre hivatkozva azt írta, hogy az újságíró holttestét feldarabolták. Korábban is voltak ilyen feltételezések a török médiában.

Hétfőn egy nagyjából 12 főből, török és szaúdi emberekből álló csoport ment az isztambuli szaúdi nagykövetségre vizsgálódni az eltűnt szaúdi újságíró ügyében. A CNN hétfő este azt írta, miután a közös vizsgálat megkezdődött, a szaúdi kormány közleményt jelentet meg, amiben elismernék, hogy egy rosszul sikerült vallatás közben meghalt az újságíró. A közlemény egyelőre azonban nem jelent meg.

Pompeo Szaúd-Arábiában egyeztet

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden Szaúd-Arábiában tanácskozott Szalmán bin Abdel-Aziz királlyal és fiával, Mohamed bin Szalmán koronaherceggel, a szaúdi politika tényleges irányítójával az eltűnt újságíró ügyéről. A külügyminiszter aggodalmát fejezte ki az újságíró eltűnése miatt, de egyelőre ennél bővebb nem derült ki a találkozókról.

A török külügyminiszter közölte, az ügyészség vallomástételre beidézhet egyeseket a főkonzulátusról Hasogdzsi ügyében. Cavusoglu közölte, Törökország meg akarja tudni, mi történt az újságíróval.

Mindeközben az ENSZ emberi jogi főbiztosa azt mondta, egyetlen diplomata sem vonhatja ki magát a vizsgálat alól, akit a nyomozók ki akarnak hallgatni. Ezért az érintett szaúd-arábiai diplomaták mentességének felfüggesztését követelte.

A nemzetközi jog szerint az államilag végrehajtott emberrablás és a gyilkosság is nagyon súlyos bűntény, és nem lenne szabad a diplomáciai mentességet használni a történtek és a felelősök felderítését célzó nyomozás akadályozására

- mondta Michelle Bachelet, aki felszólította a török és a szaúdi hatóságokat, hogy hozzák nyilvánosságra az összes tényt, amelyet az újságíró sorsáról eddig tudni lehet.

Hasogdzsi gyermekei közleményt adtak ki a The Washington Postban, amiben azt írják, hogy nemzetközi, független és pártatlan nyomozást követelnek apjuk eltűnése miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?