Aliz
6 °C
14 °C

20 embert mészárolt le egy ukrán diák egy krími középiskolában

2018.10.17. 12:20 Módosítva: 2018-10-18 11:55:44

21 ember meghalt, és 50 megsérült abban a támadásban, ami a Krím-félszigeten található Kercs városában történt szerda délelőtt. Egy műszaki szakiskolában zajlott a mészárlás, az áldozatok és sérültek nagy része tizenéves, 14 diák és öt felnőtt halt meg, ebből hatan kiskorúak voltak. 

Az orosz Nemzeti Terrorelhárító Bizottság először annyit közölt, ismeretlen eredetű robbanószerkezet lépett működésbe. A kiemelt ügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság pedig később terrortámadásnak minősítette az esetet, amit aztán visszavontak. 

A KerchNET alábbi videója alapján Olga Grebennyikova, a tanintézmény vezetője arról beszélt, hogy több robbanás is történt, és lövöldözés is volt:

Az RT News azt írja, hogy miután kiderült, hogy a támadást az iskola egyik, 18 éves, vegyész szakos diákja, Vlagyiszlav Roszljakov követte el (aki a helyszínen végzett magával), a Nyomozó Bizottság terrorizmusról tömegmészárlásra minősítette át az esetet. A támadóról ez a térfigyelőkamera-felvétel terjed a twitteren:

A vizsgálatokból kiderült, hogy a támadó egy fémdarabokkal megtöltött, házilagos készítésű robbanószerkezetet robbantott fel, majd egy karabéllyal lövöldözni kezdett. A lőfegyverhez - egy Bekasz típusú, csőtáras vadászpuskához - amelyet a támadás előtt mintegy egy hónappal szerzett be, törvényesen jutott hozzá.

A több mint 50 sebesült közül tízet intenzív osztályon ápolnak.

Roszljakovnál a híradások szerint nagy mennyiségű lőszert, valamint egy további robbanó- és több gyújtószerkezetet találtak. A támadó a nyomozás megszellőztetett eddigi eredményei szerint egy lövészklub tagja volt, vallási szektához, szélsőséges csoporthoz nem tartozott. Azt még továbbra is vizsgálják, hogy nem állt-e kapcsolatban ukrán szélsőségesekkel - írja az MTI. 

Korábban gázszivárgást sejtettek a háttérben, mert a gázszivárgás a szovjet területeken meglehetősen sok balesetet szokott eredményezni a laza biztonsági előírások és a gyér karbantartás miatt.

A helyszínre több mentőautó is kiérkezett, de annyi a sérült, hogy nem tudták mindet elvinni, ezért a tömegközlekedés buszait is bevonták. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?