Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

ENSZ-diplomaták az asztalt verve fojtották bele a szót az USA követébe

2018.10.17. 06:28 Módosítva: 2018.10.17. 07:24

Hangos tiltakozó akció akadályozta meg kedden az ENSZ egyik fontos testületében, hogy egy az Egyesült Államok által támogatott kampány keretében kérdőre vonják a kubai hatóságokat az országban uralkodó emberi jogi helyzetért és az általuk elkövetett jogsértésekért.

A világszervezet Gazdasági és Szociális Tanácsában (ECOSOC), ahol a kubai másként gondolkodók jogtalan bebörtönzését bíráló "Jailed for What" mottóval tartottak rendezvényt, kubai és más latin-amerikai diplomaták a "Kuba igen! Blokád nem!" jelszót skandálták, kezükkel az asztalokat verték, lábukkal pedig dobogtak, miközben Kelley Currie, az Egyesült Államok testülethez akkreditált nagykövete, Luis Almagro, az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) főtitkára és mások próbálták elmondani a kubai kommunista rezsimet bíráló beszédeiket.

A gazdasági és szociális haladás és fejlődés feltételeinek előmozdítására, valamint az ENSZ más irányú szakosított szerveinek koordinálására létrehozott ECOSOC ülésén lezajlott akcióban főleg kubai és más spanyolajkú diplomaták vettek részt, és a világszervezetben ritkán tapasztalható, több mint fél óra teljes hangzavar után a levezető elnök végleg feladta a rendezvény kérdés-felelet részének megtartását.

Anayansi Rodriguez Camejo kubai ENSZ-nagykövet a történtek után újságíróknak nyilatkozva kijelentette:

Az Egyesült Államoknak nincs erkölcsi alapja arra, hogy másokat kioktasson, különösen nem ebben a kérdésben.

A kubai diplomata politikai komédiának minősítette a rendezvényt, azt hangoztatva, hogy az amerikaiak törekvése "az ország legitim alkotmányos rendjének felforgatására" irányul.

Az Egyesült Államok az esemény előtt kiadott nyilatkozatában rámutatott, hogy a kubai kormány 130 politikai ellenfelét tartja bebörtönözve. Erre válaszul a kubai nagykövet azt mondta, az Egyesült Államok maga is megsérti az emberi jogokat, különös tekintettel a guantánamói bázisán működtetett börtöntáborban, ahol terrorizmussal vádolt, szabadságuktól önkényesen megfosztott gyanúsítottakat éveken át ítélet nélkül tartanak fogva.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?