Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Női katona ennyi embernek még nem parancsolt

2018.10.17. 11:21

Történelme során először vezeti női tábornok az Egyesült Államok hadseregének legnagyobb parancsnokságát, a hazai és külföldi bevetéseket előkészítő és szervező, a Nemzeti Gárdáért és a tartalékokért is felelős United States Army Forces Command-ot (amit FORSCOM-nak szokás nevezni). Laura J. Richardson altábornagy keddi kinevezésével

mintegy 776 ezer katona és 96 ezer civil parancsnokává vált.

Richardson 32 éve szolgál a hadseregben, és szinte minden fegyvernemnél megfordult. Eleinte helikopterpilótaként, majd helikopteres egységek parancsnokaként szolgált, később az elit 101. légiszállítású hadosztálynál, majd a szintén legendás 1. lovasság (valójában harckocsizó) hadosztálynál. Utóbbinak –a kinevezését hírül adó CNN kifejezésével élve – kemény üvegplafont áttörve ő lett az első női vezénylő tábornoka.

1999 és 2001 között Al Gore alelnök katonai tanácsadója volt, 2009-ben a Védelmi Minisztérium Szenátusba delegált összekötőtisztjeként is szolgált, de dolgozott a helyettes vezérkari főnök hadműveleti tervezőjeként is.

Eddigi főnökét, Robert B. Abrams tábornagyot a koreai amerikai kontingens élére nevezték ki. Korábban “habozás nélkül” választotta helyettesének Laura j. Richardsont, akit a szervezet “legalkalmasabb vezetőjének” tart.

Laura J. Richardson férje, James is katona, méghozzá vezérőrnagy (azaz férjénél magasabb rangja van); mindketten szolgáltak a második iraki háborúban. Egy lánygyerekük született.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?