Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

5000 fősre duzzadt az USA felé tartó közép-amerikai menekültcsoport

2018.10.21. 18:49 Módosítva: 2018.10.21. 19:08

Tovább vonult vasárnapra virradóra az Egyesült Államok irányába a közép-amerikai migránsokból álló, már körülbelül 5000 fősre duzzadt karaván, a mexikói hatóságok képtelenek voltak feltartóztatni az illegális bevándorlókat - számolt be az MTI. 

Körülbelül másfél kilométeres sor kígyózott a mexikói Tapachula városa felé. Egyelőre nem tudni, hogy az észak-hondurasi San Pedro Sula városból a múlt szombaton elindult, 3000 emberből álló csoport hogyan nőtt meg ennyire létszámban. Szombat este kétezren jutottak be mexikói területre. A karaván a Suchiate határfolyó felett ívelő hídon gyülekezőkkel és a guatemalai Tecún Umán határtelepülésről az éjszaka folyamán átkelt emberekkel bővülhetett ki.

Hajnalban becslések szerint további 1500 ember várakozott még a mexikói határ guatemalai oldalán, hogy legálisan átkelhessen Mexikóba. Az embertömeg miközben már mexikói területen vonult, olyan jelszavakat skandált, hogy "Si se pudo!" , vagyis "Igen megtehettük!".

A mexikóiak éljenzéssel fogadták a hondurasi migránsokat, élelemmel és ruhákkal látták el őket. A hondurasi Villanuevából származó 58 éves Olivin Castellanos azt mondta, csónakkal keltek át a Suchiate határfolyón, miután a mexikói hatóságok lezárták a hidat. "Senki sem állíthat meg, csak Isten" - mondta az egykori teherautósofőr és kőműves, aki az Egyesült Államokban akar eljutni, hogy dolgozhasson.

Mexikó szombaton megnyitotta Guatemalával közös határát az Egyesült Államokba tartó migránskaravánban lévő nők és gyerekek előtt, miután a menekültek egy része pénteken behatolt mexikói területére, de a határnál több száz mexikói rendőr állta útjukat.

A migránsok és a rendvédelmi szervek összecsaptak, ötven hondurasinak sikerült áttörnie a sorfalat, de a többiek visszavonulót fújtak. A hatóságok tájékoztatták a karaván tagjait arról, hogy aki be akar lépni, úti okmányok és vízum birtokában megteheti. Menedékkérelmet is benyújthatnak, amiben az ENSZ segítséget nyújt.

Donald Trump amerikai elnök a héten kilátásba helyezte, hogy lezárja az Egyesült Államok déli határát, és a határhoz vezényli a katonaságot, ha Mexikó nem állítja meg az Egyesült Államok felé tartó menekülteket Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból.

Honduras a világ egyik legveszélyesebb országa, különösen az országban tevékenykedő bandák és a kábítószer-kereskedelem miatt. A kilencmilliós lakosság 68 százaléka szegénységben él. Az ENSZ szerint évente több mint félmillióan lépik át illegálisan Mexikó déli határait, hogy az országon keresztül az Egyesült Államokba jussanak.