Kína ellenzi az USA kilépését a nukleáris egyezményből

2018.10.22. 10:59 Módosítva: 2018.10.22. 14:13

Kína ellenzi, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan kilép a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló megállapodásból (INF), írja a Reuters.

Donald Trump amerikai elnök a döntést azzal indokolta, hogy Oroszország megsérti az egyezményt, amit még Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov írt alá 1987-ben, és azt is hozzátette, hogy ellensúlyozni akarja Kína közepes hatótávolságú fegyverzetének növekvő arzenálját.

Felbontjuk a szerződést, majd fegyvereket fogunk fejleszteni, hacsak Oroszország és Kína nem egyezik bele egy új megállapodásba

– fogalmazott Trump.

Az oroszok nagyon veszélyes lépésnek nevezték Trump döntését, és alaptalannak nevezték, hogy Oroszország évek óta áthágja a megállapodást. Szergej Lavrov külügyminiszter hétfőn hivatalos magyarázatot várt Washingtontól az ügyben. Lavrov azt mondta, eddig csak az amerikai elnök szándéka felől hallott, arról nem tud, hogy Trump fel is mondta volna az INF-szerződést, vagy hogy Washington elindította volna a paktumból való kilépés eljárását.

A Bloomberg szerint Emmanuel Macron francia elnök aggodalmát fejezte ki Európa biztonsága miatt, amennyiben Trump tényleg kilépne az egyezményből.  • Tippek
  • Bankszámla