Jenő
-2 °C
6 °C

Meghalt a norvég kommandós, aki elszabotálta Hitler atombombáját

2018.10.22. 16:00

99 éves korában meghalt Joachim Rønneberg, az a norvég kommandós, aki öt társával együtt szabotálta a náci atomprogramot a II. világháború alatt, írja a BBC.

Az atombomba kifejlesztéséért folyó versenyben a nácik az egész kutatással eléggé le voltak maradva az amerikai Manhattan-projekt mögött, és alapanyaguk sem volt elég, de kulcsfontosságú szerepe volt egy norvég különítménynek is.

Erna Solberg norvég miniszterelnök az ország egyik legnagyszerűbb hősének nevezte Rønneberget, akinek a vezetésével 1943-ban rajtaütöttek egy szigorúan őrzött, nehézvizet előállító náci létesítményen a norvégiai Telemark régióban.

3000 felfegyverzett katona, és sűrű aknamező őrizte a létesítményt, amit kizárólag egy 200 méter mély szakadékon átívelő, 70 méter hosszú hídon lehetett megközelíteni. A norvég különítménynek viszont sikerült bejutnia, aztán pedig a nehézvizes hordókat szállító kompnál is lecsaptak.

Az akciót – amiről itt olvashat bővebben – az 1965-ös Telemark Hősei című filmben is feldolgozták Kirk Douglas főszereplésével. 2015-ben pedig tévésorozat is készült a témában.

Rønneberg 2013-ban arról beszélt a BBC-nek, hogy csak azután fogta fel a küldetésük jelentőségét, hogy ledobták 1945-ben az atombombákat Hirosimára és Nagaszakira. Rønneberg később rádiós újságíróként dolgozott, és a háború veszélyeire hívta fel a fiatalok figyelmét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?