Meghalt a norvég kommandós, aki elszabotálta Hitler atombombáját

2018.10.22. 16:00

99 éves korában meghalt Joachim Rønneberg, az a norvég kommandós, aki öt társával együtt szabotálta a náci atomprogramot a II. világháború alatt, írja a BBC.

Az atombomba kifejlesztéséért folyó versenyben a nácik az egész kutatással eléggé le voltak maradva az amerikai Manhattan-projekt mögött, és alapanyaguk sem volt elég, de kulcsfontosságú szerepe volt egy norvég különítménynek is.

Erna Solberg norvég miniszterelnök az ország egyik legnagyszerűbb hősének nevezte Rønneberget, akinek a vezetésével 1943-ban rajtaütöttek egy szigorúan őrzött, nehézvizet előállító náci létesítményen a norvégiai Telemark régióban.

3000 felfegyverzett katona, és sűrű aknamező őrizte a létesítményt, amit kizárólag egy 200 méter mély szakadékon átívelő, 70 méter hosszú hídon lehetett megközelíteni. A norvég különítménynek viszont sikerült bejutnia, aztán pedig a nehézvizes hordókat szállító kompnál is lecsaptak.

Az akciót – amiről itt olvashat bővebben – az 1965-ös Telemark Hősei című filmben is feldolgozták Kirk Douglas főszereplésével. 2015-ben pedig tévésorozat is készült a témában.

Rønneberg 2013-ban arról beszélt a BBC-nek, hogy csak azután fogta fel a küldetésük jelentőségét, hogy ledobták 1945-ben az atombombákat Hirosimára és Nagaszakira. Rønneberg később rádiós újságíróként dolgozott, és a háború veszélyeire hívta fel a fiatalok figyelmét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport