Trump és Kim Dzsongun: januárban újrakezdik

2018.10.22. 07:47

Január elején találkozhat ismét Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető – írta hétfőn egy dél-koreai újság washingtoni diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A Csoszon Ilbo című lap úgy értesült, hogy az amerikai kormányzat január tizedikéig akarja megtartani az újabb csúcstalálkozót, amelynek helyszínét még nem jelölték ki.

Korábban John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó közölte, hogy Kim Dzsong Un és Trump az elkövetkező hónapokban találkozhat.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter október elején a kínai és az észak-koreai fővárosban járt. Az amerikai diplomácia vezetőjének az úton sikerült megállapodni az észak-koreai vezetővel abban, hogy munkacsoportok hoznak létre az atommentesítés kérdéseinek megvitatására, valamint egy második csúcstalálkozó megrendezésének lehetőségéről.

Kim Dzsong Un és Donald Trump júniusban Szingapúrban találkoztak. A koreai vezér akkor ígéretet tett arra, hogy a Koreai-félsziget atommentesítése érdekében fog dolgozni, Trump pedig hosszú távú biztonsági garanciákat és az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok felfüggesztését helyezte kilátásba az észak-koreai nukleáris arzenál felszámolásáért cserébe. (MTI)  • Tippek
  • Bankszámla