Két amerikai romboló hajózott át a Tajvani-szoroson

2018.10.23. 07:24

Két amerikai hadihajó lépett be hétfőn a Kínát Tajvan szigetétől elválasztó Tajvani-szorosba miközben egyre feszültebb az kínai-amerikai viszony.

A Pentagon szóvivője, Rob Manning ezredes washingtoni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Curtis Wilbur és az Antietam nevű, irányított rakétákkal felszerelt romboló rutin jelleggel közlekedett a 180 kilométer széles szorosban. Manning szerint anemzetközi vizeken történt áthaladás azt mutatja, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a szabad és nyitott Indo-csendes-óceáni régió iránt.

Három hónapon belül már a második alkalommal haladnak át amerikai hadihajók a Tajvani-szoroson. Kína a Dél-kínai-tenger szinte egészét sajátjának tekinti, míg az Egyesült Államok a hajózás szabadságát hirdetve rendszeresen megjelenik a térségben, ami feszültséget okoz a két ország viszonyrendszerében.

Washington 1979-ben szakította meg kapcsolatát Tajvannal, hogy elismerje Pekinget, de továbbra is a sziget szövetségese és első számú fegyverszállítója. Nemrégiben Washington engedélyezte tengeralattjárók gyártásához szükséges műszaki ismeretek átadását Tajvannak. (MTI)  • Hírek
  • Hírek