Olivér
4 °C
8 °C

Két amerikai romboló hajózott át a Tajvani-szoroson

2018.10.23. 07:24

Két amerikai hadihajó lépett be hétfőn a Kínát Tajvan szigetétől elválasztó Tajvani-szorosba miközben egyre feszültebb az kínai-amerikai viszony.

A Pentagon szóvivője, Rob Manning ezredes washingtoni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Curtis Wilbur és az Antietam nevű, irányított rakétákkal felszerelt romboló rutin jelleggel közlekedett a 180 kilométer széles szorosban. Manning szerint anemzetközi vizeken történt áthaladás azt mutatja, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a szabad és nyitott Indo-csendes-óceáni régió iránt.

Három hónapon belül már a második alkalommal haladnak át amerikai hadihajók a Tajvani-szoroson. Kína a Dél-kínai-tenger szinte egészét sajátjának tekinti, míg az Egyesült Államok a hajózás szabadságát hirdetve rendszeresen megjelenik a térségben, ami feszültséget okoz a két ország viszonyrendszerében.

Washington 1979-ben szakította meg kapcsolatát Tajvannal, hogy elismerje Pekinget, de továbbra is a sziget szövetségese és első számú fegyverszállítója. Nemrégiben Washington engedélyezte tengeralattjárók gyártásához szükséges műszaki ismeretek átadását Tajvannak. (MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?