Edina
0 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Menekültek próbáltak áttörni a horvát–bosnyák határon

2018.10.24. 14:47 Módosítva: 2018.10.24. 16:24

Néhány tucat menekült próbált áttörni Horvátországba a szomszédos Boszniából október 23-án délután, számolt be a Radio Free Europe. A horvát rendőrök visszaverték a csoportot, és többeket megbilincseltek. „Háromszor is megpróbáltak áttörni a rendőrségi kordonon” – nyilatkozta a rendőrség szóvivője, Saneta Dujković. A horvát rendőrök könnygázt vetettek be. Az összecsapásban néhányan megsérültek, közöttük több nő is, írja az MTI.

Eközben háromszáz, az EU-ba tartó menekült elzárta a határátkelőhelyre vezető utat Boszniában. „A menekültek az úton ülnek, ezzel akadályozva a közlekedést" – idézte a Balkan Insight a horvát rendőrségi szóvivőt. A menekültek azt skandálják, hogy nyissák meg a határt. Az emberek közt elterjedt az a hamis információ, hogy Horvátország hajlandó átengedni a menekülteket.

Egy kétségbe esett ember 24-én délután késsel kísérelt meg öngyilkosságot, de megmentették, írta egy helyszínről tudósító Twitter-bejegyzés. A helyi média szerint Bihac vonatállomásán vesztegel egy vonat, amelyről a rendőrök nem engedik leszállni azt a 90 menekültet, akik Horvátország felé utaznának.

A helyzet szerdán délután is feszült, az emberek száma folyamatosan növekszik, ugyanis egyre többen érkeznek a határra a különböző befogadóközpontokból. A menekültek legnagyobb része Pakisztánból és Afganisztánból származik, de vannak köztük irániak, szírek és algériaiak is.

Nincs több menekült, mégis van új válságzóna

Az év eleje óta a rendőrség hivatalos adatai szerint közel 20 ezer illegális bevándorló érkezett Bosznia-Hercegovinába, és 13 ezret tartóztattak fel a hatóságok. Jelenleg 4-5 ezren tartózkodhatnak az országban, számolt be az MTI. Többségükben az ország nyugati részében, a horvát határhoz közeli Bihac környékén zsúfolódtak össze, ahol parkokban és romos épületekben vertek tábort. A boszniai hatóságok szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a szerb és a montenegrói rendőrök átengedik a migránsokat a határon.

 A bonyák–horvát határon, Velika Kladusa térségében az utóbbi hónapokban vált válságossá a helyzet.  Új menekültek ugyan nem érkeznek Európába, ahogy arról beszámoltunk, kevesebb az illegális határátlépés az övezetben, mint a menekültválság előtti időkben. 

A térségben rekedt emberek azonban továbbra is próbálkoznak nyugat felé jutni, vázolták a helyzetet az Indexnek nemzetközi menekültügyi források. Szlovénia az elfogott menekülteket visszadobja Horvátországba, ahonnan a horvát erők az EU-n kívüli Bosznia-Hercegovinába tolják vissza a menekülteket. Az emberek így gyűltek össze a horvát–bosnyák határon. Velika Kladusa környékén mára több ezer ember él saját készítésű sátrakban, kalyibákban. A helyszínt nyáron riportban mutattuk be.

A menekültek kétségbeesését fokozza a hideg közeledte. A hegyes vidéken hamarosan téliesre fordulhat az időjárás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?