Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Kínában más rejtélyes betegséget kaptak az amerikai diplomaták, mint Kubában

2018.10.25. 05:47 Módosítva: 2018.10.25. 05:56

A Kínából hazatért amerikai diplomatáknak más egészségügyi károsodásaik vannak, mint a Kubából hazatérteknek, írja az MTI az amerikai külügyminisztérium közlése alapján. Az idén tavasszal hazarendelt 15 amerikai diplomata közül 14 esetében nem állapították meg azokat a megmagyarázhatatlan tüneteket, amelyekkel a Kubából visszaérkezett diplomatákat és családtagjaikat kezelik. Ebből az amerikai orvosok arra következtetnek, hogy nincs összefüggés a Kínában és a Kubában történt rejtélyes megbetegedések között.

Egy Kínában szolgálatot teljesítő amerikai diplomata májusban jelezte először, hogy furcsa tünetekkel küszködik. Fejfájásra, kettős látásra, izomgyöngeségre, fülzúgásra panaszkodott. A külügyminisztérium orvosai kiutaztak az ázsiai országba, és megvizsgálták az ott dolgozó mintegy 300 diplomatát és családtagjaikat. Tizenöt esetben találtak különös tüneteket, ezért őket hazarendelték Washingtonba. Tizennégy esetben kizárták a "kubai szindrómát" egyetlen esetben pedig nem tudták meghatározni a tünetek okait.

A "kubai szindróma" megnevezést arra a rejtélyes tünetegyüttesre alkalmazzák, amely a Kubában dolgozó diplomatákon és családtagjaikon vett erőt. Ott először 2017 őszén jelentkeztek a tünetek: fejfájás, szédülés, egyensúlyvesztés, látás-, és hallászavarok, átmeneti süketség, kognitív zavarok.

A megbetegedetteknél idegrendszeri károsodásokat és az agyban bekövetkezett elváltozásokat állapítottak meg, a betegség okaira azonban mind a mai napig nem találtak magyarázatot. A páciensek mindegyike arra panaszkodott, hogy megbetegedése előtt valamiféle furcsa hangot hallott.

Az orvosok és az amerikai külügyminisztérium meghatározása szerint "akusztikus támadások", vagyis rendkívül kifinomult műszaki megoldásokkal előidézett hanghatások révén végrehajtott támadások történhettek. Az Egyesült Államok ugyan nyíltan nem vádolta meg Kubát e támadások végrehajtásával - amely cáfolta is, hogy részese volna a támadásoknak -, de még 2017-ben csökkentette Havannában dolgozó diplomatái számát.

Az amerikai kormány 2018 januárjában vizsgálóbizottságot állított fel, a törvényhozók szenátusi meghallgatást tartottak, vizsgálódott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is, de a rejtélyes megbetegedések okaira nem derült fény.