Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A magyar zászlót is felvonultatták Csehszlovákia megalakulásának centenáriumi ünnepségén

2018.10.28. 15:16

 Nagyszabású katonai díszszemlét tartottak vasárnap Prágában Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulója alkalmából.

A mintegy másfélórás díszszemlén, amely az önálló cseh állam negyedszázados történetének legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye volt, a hivatásos cseh hadsereg, a rendőrség, a vámhatóság, a tűzoltóság és a mentőszolgálatok mintegy 2500 tagja vett részt. De a bemutatót a cseh mellett a szlovák hadsereg díszszázadai nyitották meg; később pedig az egykori antant-hatalmak képviseletében az amerikai, az angol, a francia és az olasz hadsereg katonáinak kisebb csoportjai is elhaladtak a dísztribün előtt.

A történelmi eklektikát fokozta, hogy egy cseh egység a NATO, illetve az Európai Unió tagállamainak zászlóival, köztük a magyarral, menetelt.

A prágai repülőtérre vezető Európa sugárút két oldalán összegyűlt sok ezer néző láthatta a fegyveres testületek és a mentőszolgálatok legmodernebb műszaki eszközeit is, a különféle szállítóeszközöket, harckocsikat, tankokat, ágyúkat, vagy a rendezvény felett elhúzó Gripeneket - mondjuk az MTI beszámolója szerint a kedvezőtlen, felhős, esős időjárás miatt a gépek nemigen voltak láthatóak, a nézők csak a repülők zúgását hallották. Az alacsonyabban repülő helikopterek azonban már láthatóak voltak; nézők a cseh hadsereg gépei mellett láthatták a szlovákok közelmúltban beszerzett amerikai UH-60 Black Hawk helikoptereit is.

A bemutató idejére lezárták Prága légterét, a Václav Havel repülőtér sem indított, illetve fogadott gépeket. A díszszemlét megtekintette Milos Zeman cseh államfő és Andrej Babis cseh kormányfő, valamint több külföldi állam vezető politikusa, köztük James Mattis amerikai védelmi miniszter is. A katonai bemutató után Andrej Babis és James Mattis rövid tárgyalást folytatott a cseh-amerikai kapcsolatokról.

A centenárium alkalmából a hét végén Csehország-szerte számos megemlékezést, kiállítást és kulturális rendezvényt tartottak. Kiemelkedett közülük a prágai cseh Nemzeti Múzeum felújított történelmi épületének szombati ünnepélyes megnyitása, illetve a Vencel téri zenei koncert, amelyen a cseh és a szlovák könnyűzene legismertebb személyiségei énekelték az elmúlt száz év legsikeresebb dalait.

A társadalmi-civil rendezvények sorát vasárnap este Prágában a jelképesen 19 óra 18 perckor kezdődő, nagyszabásúra tervezett tűzijáték zárja.

Politikai rendezvényeket, nagygyűléseket a centenárium alkalmából nem tartottak.

A cseh parlamenti alsóház pénteken rövid nyilatkozatban méltatta Csehszlovákia megalakulásának jelentőségét, míg Milos Zeman köztársasági elnök vasárnap este a Hradzsinban rendezett állami ünnepségen átadja a legmagasabb állami kitüntetéseket. Az utóbbi évekhez hasonlóan idén is éles nyilvános vita alakult ki arról, ki vegyen részt a hivatalos ünnepségen, illetve ki érdemli meg, és ki nem a kitüntetést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?