A zsidókat jobban bírjuk, mint a muszlimokat

GettyImages-169158394
Habár az Európát kettészelő vasfüggöny rég lehullott, a kontinens nyugati és keleti felének lakói lényegesen eltérő nézeteket vallanak egymáshoz képest egy csomó dologban. A Pew Research friss kutatása szerint a nyugat-európaiakhoz képest a kelet- és közép-európaiak, így a magyarok is muszlim- és zsidóellenesebbek és sokkal inkább elutasítják a melegházasságot. Másban viszont igenis hasonlóak vagyunk a Nyugathoz, például a többség nálunk sem hisz nagy bizonyossággal Istenben.

A vélemények bizonyos esetekben egészen extrém módon eltérnek Európa két felén: például a közép- és kelet-európai országokban az emberek kevesebb mint fele fogadná el, ha egy muszlim ember bekerülne a családjába. Nyugat-Európában viszont az emberek több mint fele elfogadná a muszlim családtagot. Összehasonlításként: a magyarok 21%, hollandok 88%-a nyitott a muszlim családtagra. A zsidókkal kapcsolatban a magyarok sokkal elfogadóbbak: 57 % elfogadná, ha zsidó ember lenne a családtagja.

A kutatás módszertana

A Pew Research kutatóintézet 2015 és 2017 között telefonos és személyes kérdőívekkel vizsgálta a nyugat- és kelet-közép európaiak véleményét különböző vallási, kisebbségi és szociális kérdésekben. 

Közép- és kelet-Európában 2015 júniusa és 2016 júliusa között 16 nyelvre lefordított kérdőíves felméréseket végeztek, minden országban körülbelül 1400 fős reprezentatív mintán. 2017 áprilisa és augusztusa között Nyugat-Európában 12 nyelven folytatták a kérdőíves felmérést, országonként 1500 fős reprezentatív mintákon.

A Pew Research kutatási jelentése kiemeli, hogy a kontinens közepén elhelyezkedő országokban keverednek a nyugati és keleti értékekhez közel álló vélemények.

Magyarországon például tipikusan keleti jellemző, hogy a nemzeti identitásunkat, a magyarságot csak annak tulajdonítják az emberek, akik Magyarországon születtek. A nyugati jellemzőkhöz sorolják viszont, hogy tíz magyar közül mindössze hat hisz Istenben, és hogy sokkal kevésbé tartjuk fontosnak a vallást a mindennapjainkban, mint a tőlünk keletebbre élők.

  

A magyarok abortusszal kapcsolatos véleménye is inkább a nyugat-európai országok lakóiéhoz húz, a magyarok közel háromnegyede mondja, hogy az abortusznak legálisnak kell lennie. 

Az azonos neműek házasságának kérdése erősen megosztja a kontinens keleti és nyugati részén élőket: a nyugat-európaiak többsége elfogadó a melegek és leszbikusok házasságát illetően, a legtöbb országban legális frigyek köttethetnek két férfi és két nő között is. A magyarok ebben a kérdésben a konzervatívabb keleti véleményeket osztják: nálunk még az erősen katolikus lengyeleknél is kevesebben pártolják, hogy legálisan házasodhassanak a melegek. A lengyelek 59%-a, a magyarok 64%-a ellenző.

(Borítókép: Godong / Getty Images Hungary)