Albert, Lipót
2 °C
12 °C

A zsidókat jobban bírjuk, mint a muszlimokat

GettyImages-169158394
Habár az Európát kettészelő vasfüggöny rég lehullott, a kontinens nyugati és keleti felének lakói lényegesen eltérő nézeteket vallanak egymáshoz képest egy csomó dologban. A Pew Research friss kutatása szerint a nyugat-európaiakhoz képest a kelet- és közép-európaiak, így a magyarok is muszlim- és zsidóellenesebbek és sokkal inkább elutasítják a melegházasságot. Másban viszont igenis hasonlóak vagyunk a Nyugathoz, például a többség nálunk sem hisz nagy bizonyossággal Istenben.

A vélemények bizonyos esetekben egészen extrém módon eltérnek Európa két felén: például a közép- és kelet-európai országokban az emberek kevesebb mint fele fogadná el, ha egy muszlim ember bekerülne a családjába. Nyugat-Európában viszont az emberek több mint fele elfogadná a muszlim családtagot. Összehasonlításként: a magyarok 21%, hollandok 88%-a nyitott a muszlim családtagra. A zsidókkal kapcsolatban a magyarok sokkal elfogadóbbak: 57 % elfogadná, ha zsidó ember lenne a családtagja.

A kutatás módszertana

A Pew Research kutatóintézet 2015 és 2017 között telefonos és személyes kérdőívekkel vizsgálta a nyugat- és kelet-közép európaiak véleményét különböző vallási, kisebbségi és szociális kérdésekben. 

Közép- és kelet-Európában 2015 júniusa és 2016 júliusa között 16 nyelvre lefordított kérdőíves felméréseket végeztek, minden országban körülbelül 1400 fős reprezentatív mintán. 2017 áprilisa és augusztusa között Nyugat-Európában 12 nyelven folytatták a kérdőíves felmérést, országonként 1500 fős reprezentatív mintákon.

A Pew Research kutatási jelentése kiemeli, hogy a kontinens közepén elhelyezkedő országokban keverednek a nyugati és keleti értékekhez közel álló vélemények.

Magyarországon például tipikusan keleti jellemző, hogy a nemzeti identitásunkat, a magyarságot csak annak tulajdonítják az emberek, akik Magyarországon születtek. A nyugati jellemzőkhöz sorolják viszont, hogy tíz magyar közül mindössze hat hisz Istenben, és hogy sokkal kevésbé tartjuk fontosnak a vallást a mindennapjainkban, mint a tőlünk keletebbre élők.

  

A magyarok abortusszal kapcsolatos véleménye is inkább a nyugat-európai országok lakóiéhoz húz, a magyarok közel háromnegyede mondja, hogy az abortusznak legálisnak kell lennie. 

Az azonos neműek házasságának kérdése erősen megosztja a kontinens keleti és nyugati részén élőket: a nyugat-európaiak többsége elfogadó a melegek és leszbikusok házasságát illetően, a legtöbb országban legális frigyek köttethetnek két férfi és két nő között is. A magyarok ebben a kérdésben a konzervatívabb keleti véleményeket osztják: nálunk még az erősen katolikus lengyeleknél is kevesebben pártolják, hogy legálisan házasodhassanak a melegek. A lengyelek 59%-a, a magyarok 64%-a ellenző.

(Borítókép: Godong / Getty Images Hungary) 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?