Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Durván büntetnék a napkrémet Palau szigetén

2018.11.02. 13:36

Korallzátonyai megvédése érdekében a Csendes-óceánban fekvő Palau betiltja a fényvédő szerek használatát 2020-tól.

Tommy Remengesau államfő a múlt héten írta alá a korallzátonyokra mérgező fényvédők használatának tilalmát.

Ha betiltott fényvédőket találnak a turistáknál, azokat el fogják tőlük kobozni, az ilyen temékeket forgalmazó kereskedőkre pedig mintegy ezer dollár büntetést szabnak ki.

Az elnöki közlemény szerint a kiszabott bírság "megfelelő egyensúlyt jelent a turisták felvilágosítása és a szerek használatától való elriasztás között".

A törvény tíz mérgező anyagot sorol fel, köztük a naptejekben is fellehető oxibenzont, és kilátásba helyezi további vegyi anyagok betiltását. Előírja azt is, hogy az utazásszervező cégek kötelesek többször felhasználható poharakkel, élelmiszertárolókkal és szívószálakkal ellátni a turistákat.

Hawaii volt az első

A palaui tiltás négy hónappal az után született, hogy a Hawaii-szigeteki hatóságok a világon elsőként elrendelték a korallzátonyokra ártalmas kemikáliákat tartalmazó fényvédő krémek árusításának tilalmát. Az ottani rendelet 2021-től lép életbe.

Kutatók szerint az oxibenzon és oktinoxát nevű kemikáliák mérgező hatással lehetnek a korallokra, amelyek kulcsfontosságú szereplői az óceáni ökoszisztémának, emellett népszerű turistalátványosságnak számítanak.

A fényvédőkben előforduló oxibenzon képes módosítani a felnőtt korallok DNS-ét, jóval hajlamosabbá téve őket az akár halálos kimenetelű kifehéredésre is, és olyan torzulásokat eredményez lárvaállapotban, amelyek szinte lehetetlenné teszik a normális fejlődést. Az oktinoxát ugyancsak hozzájárulhat a korallfehéredéshez.

Mások szerint viszont nem támasztja alá elég független tudományos vizsgálat azt, hogy a két anyag valóban ártalmas a korallzátonyokra, és az ilyen szabályozás megnehezíti az emberek számára a védekezést a nap káros ultraibolya sugarai ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?