Klotild
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Orbán is felbukkan egy francia kampányvideóban

2018.11.04. 14:19

Közpénzből történő pártpropagandával vádolja a francia kormányt az ellenzék a jövő májusi európai parlamenti választásokon való részvételre buzdító videoklipje miatt, amelyben feltűnik Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

Az interneten egy hete látható félperces kampányfilmben - amelyet eddig több mint egymillióan néztek meg - a francia kormány az EP-választások tétjeiként a bevándorlást, az éghajlatváltozást, a munkahelyteremtést és az európai építkezést sorolja fel. Ez utóbbi részben látható Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Orbán Viktor magyar miniszterelnök "Európa: unió vagy megosztottság?" felirattal. A klipet záró üzenet pedig az, hogy "2019 májusában Európa meg fog változni. Ön dönt, hogy milyen irányban".

A klipre elsők kötött reagált Matteo Salvini, aki szerint a francia kormány "madárijesztőként" használja őt az adófizetők pénzéből közzétett EP-választási klipjében. "

Macron és barátai nagyon félhetnek. 2019-ben az őket kisöprő népek tavasza vár rájuk

- írta a Facebookon az olasz belügyminiszter.

Franciaországban a teljes ellenzék, bal és jobboldalon egyaránt, szintén kifogásolta, hogy a videó a kormánypárt üzeneteit közvetíti. 

Laurence Sailliet, a jobbközép Köztársaságiak szóvivője a CNews hírtelevízióban úgy vélte, hogy Emmanuel Macron "közpénzből kampányol egy propagandaklippel, amelyet olyan filmnek állít be, amely az állampolgárokat szavazásra buzdítja". A képviselő szerint "ez nem becsületes".

"Emmanuel Macron az Európáról szóló vitát szeretné leegyszerűsíteni a populisták és az LREM (kormánypárt) párbajára. Ismételten elrontotta a stratégiát a félelmekre játszva" - vélte Valérie Boyer, szintén a jobbközép Köztársaságiak részéről.

Luc Carvounas szocialista képviselő a Twitteren azt írta, hogy "amikor a lényegről nincs mit mondanunk, akkor a félelmekre játszunk". Képviselőtársa, Rachis Temal pedig a BFM hírtelevízióban bejelentette, hogy panasszal fordul a médiahatósághoz annak érdekében, hogy tiltsák le a felvételt, annak költségeit pedig a kormánypárt, a Köztársaság lendületben kampányszámlájára írják.

Benoit Hamon, a 2017-es elnökválasztás baloldali jelöltje, a szocialistákról balra álló Génération.s nevű mozgalom vezetője is a klip betiltását kezdeményezte. "A teljesen pártos tartalom, mégpedig az a hányingerkeltő felvezetés, amely szerint a bevándorlást vagy kezelni, vagy elszenvedni kellene, nem nevezhető állampolgári ösztönzésnek" - mondta Mehdi Ouraoui, a mozgalom szóvivője, kifogásolva, hogy a film a bevándorlással ijesztgeti a franciákat.

Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) elnöke is "választási propagandának" tartja a klipet. Szövetségese, a Talpra Franciaország mozgalmat vezető Nicolas Dupont-Aignan pedig azt kifogásolta, hogy Emmanuel Macron "más államfőket sérteget" a klipben.

Stanislas Guerini kormánypárti képviselő a France2 közszolgálati televízióban viszont semmi kivetnivalót nem talált a videóban. "Ahhoz a nemzedékhez tartozom, amely lehet, hogy túl sokáig egyértelműnek tartotta Európát. Úgy gondolom, hogy ennek a választásnak történelmi tétje van. Európa ma már széteshet. Vannak nacionalista, populista erők Európán belül, amelyek a szétrobbanást akarják" - mondta a kormánypárti képviselő Matteo Salvini és Orbán Viktor szerepeltetése kapcsán.

A francia államfő az elmúlt hetekben többször hangoztatta, hogy szerinte a jövő májusi EP-választások a haladáspártiak és a nacionalisták közötti harc lesz, s ez utóbbi táborba sorolta az olasz belügyminisztert és a magyar miniszterelnököt. Egy csütörtöki lapinterjúban pedig "tisztánlátásra" és "ellenállásra" szólított fel a "nacionalista lepra" erősödésével szemben, amely miatt a jelenlegi európai politikai helyzet őt a két világháború közötti időszakra emlékezteti.