Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Orbán is felbukkan egy francia kampányvideóban

2018.11.04. 14:19

Közpénzből történő pártpropagandával vádolja a francia kormányt az ellenzék a jövő májusi európai parlamenti választásokon való részvételre buzdító videoklipje miatt, amelyben feltűnik Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

Az interneten egy hete látható félperces kampányfilmben - amelyet eddig több mint egymillióan néztek meg - a francia kormány az EP-választások tétjeiként a bevándorlást, az éghajlatváltozást, a munkahelyteremtést és az európai építkezést sorolja fel. Ez utóbbi részben látható Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Orbán Viktor magyar miniszterelnök "Európa: unió vagy megosztottság?" felirattal. A klipet záró üzenet pedig az, hogy "2019 májusában Európa meg fog változni. Ön dönt, hogy milyen irányban".

A klipre elsők kötött reagált Matteo Salvini, aki szerint a francia kormány "madárijesztőként" használja őt az adófizetők pénzéből közzétett EP-választási klipjében. "

Macron és barátai nagyon félhetnek. 2019-ben az őket kisöprő népek tavasza vár rájuk

- írta a Facebookon az olasz belügyminiszter.

Franciaországban a teljes ellenzék, bal és jobboldalon egyaránt, szintén kifogásolta, hogy a videó a kormánypárt üzeneteit közvetíti. 

Laurence Sailliet, a jobbközép Köztársaságiak szóvivője a CNews hírtelevízióban úgy vélte, hogy Emmanuel Macron "közpénzből kampányol egy propagandaklippel, amelyet olyan filmnek állít be, amely az állampolgárokat szavazásra buzdítja". A képviselő szerint "ez nem becsületes".

"Emmanuel Macron az Európáról szóló vitát szeretné leegyszerűsíteni a populisták és az LREM (kormánypárt) párbajára. Ismételten elrontotta a stratégiát a félelmekre játszva" - vélte Valérie Boyer, szintén a jobbközép Köztársaságiak részéről.

Luc Carvounas szocialista képviselő a Twitteren azt írta, hogy "amikor a lényegről nincs mit mondanunk, akkor a félelmekre játszunk". Képviselőtársa, Rachis Temal pedig a BFM hírtelevízióban bejelentette, hogy panasszal fordul a médiahatósághoz annak érdekében, hogy tiltsák le a felvételt, annak költségeit pedig a kormánypárt, a Köztársaság lendületben kampányszámlájára írják.

Benoit Hamon, a 2017-es elnökválasztás baloldali jelöltje, a szocialistákról balra álló Génération.s nevű mozgalom vezetője is a klip betiltását kezdeményezte. "A teljesen pártos tartalom, mégpedig az a hányingerkeltő felvezetés, amely szerint a bevándorlást vagy kezelni, vagy elszenvedni kellene, nem nevezhető állampolgári ösztönzésnek" - mondta Mehdi Ouraoui, a mozgalom szóvivője, kifogásolva, hogy a film a bevándorlással ijesztgeti a franciákat.

Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) elnöke is "választási propagandának" tartja a klipet. Szövetségese, a Talpra Franciaország mozgalmat vezető Nicolas Dupont-Aignan pedig azt kifogásolta, hogy Emmanuel Macron "más államfőket sérteget" a klipben.

Stanislas Guerini kormánypárti képviselő a France2 közszolgálati televízióban viszont semmi kivetnivalót nem talált a videóban. "Ahhoz a nemzedékhez tartozom, amely lehet, hogy túl sokáig egyértelműnek tartotta Európát. Úgy gondolom, hogy ennek a választásnak történelmi tétje van. Európa ma már széteshet. Vannak nacionalista, populista erők Európán belül, amelyek a szétrobbanást akarják" - mondta a kormánypárti képviselő Matteo Salvini és Orbán Viktor szerepeltetése kapcsán.

A francia államfő az elmúlt hetekben többször hangoztatta, hogy szerinte a jövő májusi EP-választások a haladáspártiak és a nacionalisták közötti harc lesz, s ez utóbbi táborba sorolta az olasz belügyminisztert és a magyar miniszterelnököt. Egy csütörtöki lapinterjúban pedig "tisztánlátásra" és "ellenállásra" szólított fel a "nacionalista lepra" erősödésével szemben, amely miatt a jelenlegi európai politikai helyzet őt a két világháború közötti időszakra emlékezteti.  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?