Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Nem akar elválni a CDU és az SPD

2018.11.05. 19:34 Módosítva: 2018-11-05 19:34:27
A német Kereszténydemokrata Unióban (CDU) soron következő elnökváltás és a Német Szociáldemokrata Pártban (SPD) tervezett változások mellett is mindkét párt folytatni kívánja a kormányzati együttműködést - hangsúlyozták a koalíciós pártok vezetői hétfőn Berlinben.

Angela Merkel kancellár, a CDU távozó elnöke pártja vezetőségének kétnapos tanácskozása után tartott tájékoztatóján kiemelte: a CDU vezetésének az a meggyőződése, hogy a koalíciós szerződés alapján tovább kell folytatni a kormányzást. Ez fontos üzenet a szociáldemokratáknak, akiket a decemberi elnökválasztás miatt érthető módon foglalkoztat az a kérdés, hogy elkötelezett-e még a CDU a közös kormány mellett, írja az MTI.

Elmondta, hogy a mintegy 450 ezer tagot összefogó pártban a december 7-én Hamburgban kezdődő tisztújító kongresszusig a tagság regionális konferenciákon ismerkedhet meg az elnökjelöltekkel. Erről a tanácskozáson határozatot hoztak, amely szerint átlátható és méltányos módon szervezik meg a folyamatot, valamennyi jelöltnek egyenlő lehetőséget biztosítanak.

Klaus Schüler, a CDU szövetségi ügyvezetője elmondta, hogy várhatóan hét regionális konferenciát szerveznek majd. Kiemelte, hogy elnökjelöltet a párt alapszabályának megfelelően, vagyis valamely területi szervezet kezdeményezésére lehet indítani.

A tájékoztatón ismertették, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer szünetelteti pártfőtitkári tevékenységét, mert a Saar-vidék tartományi CDU-szervezet hétfőn hivatalosan megtette elnökjelöltnek.

A Bild című lap hétfői jelentése szerint már 12 jelöltaspiráns jelentkezett be a CDU-elnöki tisztségre. Többségük ismeretlen az országos politikában, esélyesként csak három politikust tartanak számon, Annegret Kramp-Karrenbauert, Jens Spahn egészségügyi minisztert és Friedrich Merz volt parlamenti (Bundestag-) frakcióvezetőt.

Andrea  Nahles, az SPD elnöke pártja vezetőségének szintén kétnapos tanácskozása után elmondta: nem került szóba a koalíció felbontása, és kitartanak azon tervük mellett, hogy a ciklus felénél, 2019 őszén értékelik a kormány munkáját, és döntenek folytatásról.

Azonban arról is döntöttek, hogy megbeszéléseket kezdeményeznek a koalíciós társakkal - a CDU-val és bajor testvérpártjával, a Keresztényszociális Unióval (CSU) - arról, hogy milyen "stílusban" és milyen ügyekre összpontosítva folytassák a közös munkát. Az SPD elnöksége még karácsony előtt értékeli majd a konzultáció eredményeit - mondta Andrea Nahles.

Hangsúlyozta: a szociáldemokraták a koalíciós partnerektől függetlenül politikájuk megújítására törekednek, és hatékonyabban akarják eljuttatni üzeneteiket a választókhoz. A legfontosabb témák között a lakáshelyzetet, az idősek és betegek ápolásának ügyét és a nyugdíjrendszer átalakítását említette.

Az SPD választói támogatottsága a tavalyi Bundestag-választás óta szinte folyamatosan süllyed, a legutóbbi felmérések szerint 13-14 százalékon áll. Legutóbb 2002-ben nyert Bundestag-választást, 38,5 százalékos eredménnyel. A hanyatlás miatt az utóbbi hetekben felerősödtek a pártban azok a hangok, amelyek sürgetik, hogy a szociáldemokraták bontsák fel a koalíciót és ellenzékben próbálkozzanak a megújulással.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?