Teljesen leégett egy város Kaliforniában, már nem is építik újjá

2018.11.13. 06:59 Módosítva: 2018.11.13. 07:06

Jerry Brown kormányzó kérésére természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította egész Kaliforniát Donald Trump amerikai elnök, írja az MTI. Az elnöki döntés azt jelenti, hogy a tűzvészek áldozatai külön szövetségi pénzügyi segítséget igényelhetnek lakásépítéshez, munkanélküli támogatáshoz, vagy jogi tanácsadáshoz. Hétfőn éjjel a tűzvész halálos áldozatainak száma 42-re emelkedett.

Trump hétfőn éjjel Twitter-bejegyzésben közölte, hogy gyors választ akart adni a kormányzó kérésére, hogy "legalább némileg megkönnyítse a hihetetlen szenvedést".

A Kalifornia történetének eddigi legpusztítóbb tűzvésze egyelőre nem enyhül. S bár még pillanatnyilag az anyagi károk számbavételéről sem lehet szó, a The Washington Post helyszínen lévő tudósítója arról számolt be: a hatóságok és az egykori lakók is azt fontolgatják, hogy Paradise városkát nem építik újjá. Az újjáépítés ugyanis rendkívül költséges lenne és hosszú ideig tartana.

A kaliforniai fővárostól, Sacramentótól északra, a hegyek ölésében fekvő Paradise teljesen leégett, talán ha hat épület romjai maradtak meg. A 27 ezer lelket számláló, többnyire idősek lakta településen több mint húsz ember égett halálra az otthonában, autóban, vagy menekülve. Az életben maradottak pedig menedékhelyeken, szállodákban, távolabb élő ismerősöknél leltek átmeneti menedékre. A városban különös módon egyetlen tábla maradt meg, ha nem is épségben: a város bejáratánál lévő "Isten hozott Paradise-ban" felirat.

Mike Conaty, a kaliforniai tűzoltók egyik vezetője a The Washington Post munkatársának azt mondta: nyitott kérdés, hogy mi lesz Paradise sorsa, jövője. Butte megye - ahol Paradise is volt - katasztrófa-elhárítási hivatala figyelmeztetést adott ki: a tűz a környező kanyonokat is "birtokba vette".

A Kalifornia északi és déli részén egyaránt pusztító lángokat szítják az óránkénti 50-65 kilométeres sebességű, a kontinens belseje felől érkező széllökések. Táplálja a lángokat a szárazság is. Hétfőn este több mint 4500 tűzoltó volt talpon, és érkezett segítség a környező tagállamokból is. A tűzoltók és a mentők munkáját antropológusok is segítik, az áldozatok egy része ugyanis a felismerhetetlenségig összeégett, és azonosításukhoz DNS-vizsgálatra van szükség.  • Hírek
  • Hírek