Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Az Európai Számvevőszék elégedett a menekülteket segítő alappal

2018.11.13. 09:14

A Törökországban tartózkodó menekülteket és az őket befogadó közösségeket segítő uniós pénzalap a nehéz körülmények dacára is jól teljesített, a humanitárius kezdeményezések segítették a menekültek alapvető szükségleteinek kielégítését, de költséghatékonyságuk néha elmaradt a várttól - számolt be az MTI az Európai Számvevőszék kedden kiadott jelentésére hivatkozva.

Az úgynevezett törökországi menekülteket támogató eszköz az uniós büdzséből és a tagállamoktól származó, összesen 6 milliárd eurós költségvetésből nyújt finanszírozást humanitárius és nem humanitárius segítségnyújtás céljára egyaránt.

Az Európai Számvevőszék épülete
Az Európai Számvevőszék épülete

A számvevők az alap első, 3 milliárd eurós finanszírozási részletének irányítását, valamint humanitárius ágának keretében eddig elért eredményeket vizsgálva megállapították, hogy valamennyi ellenőrzött kezdeményezés hasznosnak bizonyult a menekültek számára - elsősorban a készpénzsegély révén -, és a legtöbb projekt megvalósította a tervezett célokat.

Mint ismert, az Európai Unió és Törökország 2016 márciusában kötött menekültügyi egyezményt, amelynek keretében 3 milliárd euróért cserébe megígérte, hogy leállítja a Görögországba irányuló menekültáradot. Törökországban nagyjából 7 millió menekült él, felük főként a háború sújtotta Szíriából érkezett. Az egyezmény után Erdogan kiteljesítette hatalmát, és egyre távolabb került országa attól, hogy az unió tagja lehessen valaha. Az unió azonban a kritikusok szerint ezt a folyamatot nem a kellő szigorral értékelte, mondhatni a török elnök a menekültekkel a markában tartja Európát.

Az Európai Számvevőszék most kiadott jelentése szerint a menekültek elsődleges szükségleteinek meghatározása ellenére nem sikerült közös nevezőre jutni Törökországgal azt illetően, hogy miként kellene kezelni a települési infrastruktúrával és a társadalmi-gazdasági támogatással kapcsolatos szükségleteket, és emiatt ezeknek a területeknek nem jutott kellő támogatás.

A humanitárius projektek eredményességét segítette, hogy az Európai Bizottság megfelelő intézkedéseket vezetett be az ilyen kezdeményezések nyomon követésére.

Teljes sikerének fő akadályát azonban az jelentette, hogy a török hatóságok nem biztosítottak hozzáférést a készpénztámogatási projekt kedvezményezettjeinek adataihoz. Sem a bizottságnak, sem a számvevőszéknek nem volt módja a nyilvántartásba vételtől kezdve a kifizetésig nyomon követni a projektek kedvezményezettjeit.

A számvevők a jövőre nézve azt ajánlották a az Európai Bizottságnak, hogy kezelje jobban a menekültek települési infrastruktúrával és társadalmi-gazdasági támogatással kapcsolatos szükségleteit. Optimalizálja a támogatást, alakítson ki és hajtson végre stratégiát a humanitárius segítségnyújtásról a fejlesztési támogatásra való áttérés érdekében. Javítsa a készpénztámogatási kezdeményezések hatékonyságát, emellett a török hatóságokkal együtt foglalkozzon a nem kormányzati szervezetek működési környezetének javításával, valamint fokozza a törökországi menekülteket támogató uniós eszköz nyomon követését, és javítsa az ahhoz kapcsolódó beszámolást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?