Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Az orosz szolgálatok a brit vízumrendszerbe is bejuthattak

2018.11.16. 18:15

Egy orosz informatikus azt állítja, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat megkérte őt, hogy nyújtson titkos, "backdoor" behatolási lehetőséget abba a rendszerbe, amely oroszoknak állít ki vízumot a Nagy-Britanniába való beutazáshoz, írja a BBC.

Az állítólagos szivárogtató jelenleg menedékjogért folyamodik az USA-ban. Eredetileg aBellingcat oknyomozó portálnak nyilatkozott, akik megpróbálták ellenőrizni az állításait, majd az erről szóló cikket pénteken publikálták. 

A BBC is beszélt az emberrel, aki nem akarta elárulni a nevét. A BBC azt írja, lehetetlen egy csomó állítást ellenőrizni a sztoriban, de a történet egybecseng azzal, ahogy az orosz szolgálatok dolgoznak. Egyelőre nem egyérteImű, hogy az egész ügy összefügg-e a Szkripal-üggyel, amelyben orosz ügynökök utaztak Salisburybe márciusban, feltehetően valódi vízummal, hogy megmérgezzék Szergej Szkripal kettős ügynököt.

A mostani sztorit kiszivárogtató férfi, aki Vagyim álnéven szerepel, a TLScontact nevű cégnél dolgozott, ami konzulátusoknak nyújt informatikai hátteret a vízumkibocsátáshoz, például a briteket illetően ez küld adatokat Londonba, ahol a végső döntést meghozzák.

Vagyim Kínában dolgozott, megházasodott, majd 2015-ben visszaküldték Moszkvába, de a családja visszautaztatása már nehézségekbe ütközött. Vagyim szerint ez is az FSZB műve volt, hogy így zsarolják őt az együttműködésre. 2016-ban megkereste őt valaki, aki azt mondta, elintézi a problémás ügyeket, cserébe működjön együtt az FSZB-vel. A titokzatos idegen a TLScontactról akart információkat. Vagyim ezeket odaadta, majd nem sokkal később behatolást észlelt a rendszerbe. Ezután állítása szerint megpróbálta elhagyni Oroszországot, de megállították és figyelmeztették őt. 

Jelentenie is kellett bizonyos emberek vízumkérelméről. Szerinte ez az egész azért volt, hogy az FSZB információkhoz jusson egyrészt a kérelmezőkről, másrészt, hogy feltérképezze, mi alapján adja meg Nagy-Britannia a vízumokat. A FSZB azt is kérte, hogy a brit konzulátus vízumközpontjához adjon egy illegális belépési lehetőséget nekik Vagyim. A férfi végül 2016 szeptemberében hagyta el az országot, állítása szerint anélkül, hogy a "kérést" teljesítette volna. Amerikába repült, és politikai menedékjogot kért. Emellett a brit elhárítást, az MI6-et és a moszkvai brit követséget is megkereste, de sikertelenül, mint ahogy a TLScontact sem reagált a megkeresésére. 

A BBC emlékeztet, hogy 2018 márciusában két orosz férfi utazott be az országba valódi vízummal, amit azonban hamis dokumentumokra kaptak meg, és mérgezték meg a gyanú szerint Szergej Szkripalt. Azt nem tudni, van-e bármi összefüggés Vagyim állításai és a Szkripal-ügy között.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?