Alfréd
4 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

The Washington Post: A CIA szerint a szaúdi trónörökös rendelte el az újságíró meggyilkolását

2018.11.17. 07:23

Az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége, a CIA arra jutott, hogy a szaúdi trónörökös rendelte el Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró meggyilkolását - tudatta a The Washington Post című amerikai lap pénteki számában. A CIA állítása alapján Szaúd-Arábia kormánya valótlanul bizonygatja, hogy Mohammed bin Szalmánnak nincs köze a The Washington Post szaúdi újságírójának halálához, írja az MTI.

Mohammed bin Szalmán Londonban 2018. március 7-én.
Mohammed bin Szalmán Londonban 2018. március 7-én.
Fotó: Dan Kitwood / Getty Images Hungary

A szaúdi ügyészség csütörtökön jelentette be, hogy halálbüntetést kért öt vádlottra a Dzsamál Hasogdzsi újságíró meggyilkolásának ügyében folyó rijádi büntetőperben. A vádirat szerint az öt férfi Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán méreginjekcióval meggyilkolta, majd feldarabolta Hasogdzsit. A perben további tíz ember ül a vádlottak padján, viszont teljesen tisztára mosták az ügyben a sivatagi királyság nagyhatalmú trónörökösét, Mohammed bin Szalmánt.

A The Washington Post - névtelenségbe burkolódzó nyilatkozókra hivatkozva - azt írja, hogy a CIA számos információs forrást elemzett, köztük egy telefonbeszélgetést a trónörökös fivére - Halid bin Szalmán, Szaúd-Arábia washingtoni nagykövete - és Hasogdzsi között.

Mind a Fehér Ház, mind az amerikai külügyminisztérium pénteken elzárkózott attól, hogy kommentálja a The Washington Post cikkét.

Frissítés: A Pápua Új-Guineai APEC-csúcsértekezleten tartózkodó Mike Pence amerikai alelnök a sajtójelentésekből a hírszerzési értesülésekre nem reagált, csak általánosságban azt mondta újságíróknak: az Egyesült Államok felelősségre fogja vonni Dzsamál Hasogdzsi gyilkosait és mindenkit, aki bűnrészes ebben az ügyben. Pence szerint a gyilkosság a szabad és független sajtó elleni támadás is volt egyúttal. Hozzátette, hogy mindazonáltal az Egyesült Államok keresi a módját annak, hogy meg tudja őrizni "erős és régi partneri kapcsolatát" a szövetséges Szaúd-Arábiával. Az amerikai külügyminisztérium egyelőre elzárkózott attól, hogy kommentálja a lapjelentéseket, írja az MTI.

Az 59 éves Dzsamál Hasogdzsit, aki az Egyesült Államokban élt, október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán, ahová azért ment, hogy beszerezze a török menyasszonyával tervezett házasságkötéshez szükséges iratokat. Az isztambuli főügyészség szerint Hasogdzsit előre kitervelten megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe. Az újságíró holttestét - szintén előre megfontoltan - a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport