Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Hazaárulásért 12 év börtönbüntetésre ítéltek egy volt krími képviselőt Ukrajnában

2018.11.19. 20:48

Hazaárulás miatt 12 év börtönbüntetést szabott ki az ügyben illetékes kijevi kerületi bíróság hétfőn Vaszil Hanis volt krími képviselőre - jelentette a Krim.Realii ukrán hírportál a tárgyalóteremből az MTI szerint.

A bíróság szerint a Krími Autonóm Köztársaság parlamentjének volt képviselője közreműködött Oroszországnak Ukrajna területén végrehajtott "felforgató tevékenységében" azzal, hogy részt vett a Krím új, orosz "alkotmányának" megszavazásában 2014. április 11-én, valamint a feodoszijai önkormányzati "választásokon" 2014. szeptember 14-én.

A bíróság 5789 hrivnya, azaz mintegy 59 ezer forint pénzbírságot is kiszabott mellékbüntetésként a volt honatyára. Hanis ártatlannak vallotta magát. Leszögezte, hogy soha nem követett el bűncselekményt sem az ukrán nép, sem az ukrán állam ellen. Állítása szerint ő volt az egyetlen képviselő, aki annak idején ellene szavazott annak, hogy népszavazást tartsanak a félsziget Oroszországhoz csatolásáról.

Kijelentette továbbá, hogy az említett orosz "alkotmányra" is nemmel szavazott. A feodoszijai "tanácsválasztáson" pedig elmondása szerint a tatárok érdekképviseleti szervezete, a medzslisz kérésére vett részt, hogy szavazatokat vegyen el a Kommunista Párt jelöltjétől. Vaszil Hanist 2015. április 28-án vették őrizetbe körözés alapján az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a határőrség munkatársai, amikor elhagyta a Krím félszigetet.

2016. január 14-én az illetékes kijevi bíróság fogva tartását házi őrizetre módosította. 2017 februárjában, amikor már az ítélethirdetésig csak néhány ülés volt hátra, a Legfelsőbb Igazságügyi Tanács leváltotta az ügyét tárgyaló vezető bírót, és a pert újraindították - emlékeztetett a hírportál. Hanis 2010 és 2014 között volt a krími parlament képviselője, a Viktor Janukovics - utóbb Oroszországba menekült - akkori ukrán elnököt támogató Régiók Pártja frakciójának tagjaként. 2008-tól egyidejűleg Feodoszija alpolgármestere is volt, valamint képviselő is a városi tanácsban.