Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Ivanka Trump is beleszaladt egy e-mailes ügybe

2018.11.20. 10:07

Magánlevelezésben bonyolította le Ivanka Trump a Fehér Ház beszerzéseit – írta a BBC. Az amerikai elnök lánya több száz e-mailt írt kormányzati képviselőknek nem hivatalos e-mail-címéről. Az ügy pikantériája, hogy Donald Trump az elnökválasztási kampányban épp azzal vádolta meg Hillary Clintont, hogy a demokrata elnökjelölt még külügyminiszterként érzékeny adatokat tartalmazó üzeneteket kezelt a magán-e-mail-címéről, kockáztatva ezzel az adatok biztonságát. 

Clinton választási vereségéhez is hozzájárulhatott az ügy. Ivanka Trump hasonlóan nagyvonalúan kezelhette e-mailjeit. A Washington Post cikke szerint a főként logisztikai és személyes adatokat tartalmazó levelek között lehettek olyan érzékeny információk is, amelynek védelme nem lehetett kellően biztosítva a magán e-mail címen.

A kormányzat szerint nincs szó érzékeny adatokról, bár kétségtelenül a szabályok félreértéséből adódott az e-mailek kezelése Ivanka Trumpnál. A Fehér Ház szerint ezzel a gyakorlattal az elnök lánya azonnal felhagyott, amint felhívták a figyelmét a szabálytalanságra.

Ivanka Trump ügyvédje szerint nagy különbség Clintonhoz képest az is, hogy az egykori demokrata külügyminiszter saját otthonában lévő szervereken tárolta az e-maileket, amelyekből sokat töröltek is, míg Ivanka Trumpnál egyetlen e-mail sem tűnt el.

Az American Oversight jogvédő szervezet szerint azonban súlyos jogsértés történt, amelyet a Kongresszusnak kellene kivizsgálnia.