Judit
2 °C
7 °C

Visszaküldi Iránba nagykövetét Dánia

2018.11.20. 14:47

Visszaküldi iráni nagykövetét Dánia Teheránba, akit október végén azért hívott vissza konzultációra, mert a dán titkosszolgálat (PET) azzal vádolta meg az iráni hírszerzést, hogy merényletet akart elkövetni iráni ellenzékiek ellen a skandináv ország területén.

Anders Samuelsen dán külügyminiszter úgy fogalmazott bejelentésében, hogy Koppenhága ezzel a lépéssel erősíteni szeretné kapcsolatait Teheránnal. Hozzátette, Danny Annan nagykövet további feladata a szoros együttműködés Dánia többi európai partnerével. Ennek kapcsán a külügyminiszter azt mondta, hogy az Európai Unió tagországai új tárgyalásokba kezdtek "az Irán elleni közös lépésekről", bővebben azonban erről nem nyilatkozott.

Merényletet terveztek a szakadárok ellen

A dán rendőrség október 21-én vett őrizetbe egy norvég állampolgárságú, iráni származású férfit, mivel felmerült annak gyanúja, hogy "iráni hírszerzési műveleteket" indított Dániában, és részt vett egy terrorcselekmény előkészítésében. A merényletet célpontja a Koppenhágától délnyugatra található Ringstedben élő iráni állampolgárok egy csoportja lett volna, akik tagjai az Arab Küzdelem Ahváz Felszabadításáért Mozgalom (ASMLA) nevű iráni arab szakadár csoportosulásnak. A szervezet célja, hogy független államot hozzon létre az Irakkal határos, olajban gazdag délnyugat-iráni Huzisztán tartományban, amelynek központja Ahváz városa.

Teherán szerint az ASMLA a felelős azért a támadásért, amelyet szeptemberben hajtottak végre az ahvázi katonai díszszemle során fegyveresek. A merényletben legalább 25 ember vesztette életét, és 60 sebesült meg.

Irán a dán rendőrség és a PET vádjait elutasította. Annan előreláthatólag csütörtökön érkezik vissza Teheránba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?