Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Visszaküldi Iránba nagykövetét Dánia

2018.11.20. 14:47

Visszaküldi iráni nagykövetét Dánia Teheránba, akit október végén azért hívott vissza konzultációra, mert a dán titkosszolgálat (PET) azzal vádolta meg az iráni hírszerzést, hogy merényletet akart elkövetni iráni ellenzékiek ellen a skandináv ország területén.

Anders Samuelsen dán külügyminiszter úgy fogalmazott bejelentésében, hogy Koppenhága ezzel a lépéssel erősíteni szeretné kapcsolatait Teheránnal. Hozzátette, Danny Annan nagykövet további feladata a szoros együttműködés Dánia többi európai partnerével. Ennek kapcsán a külügyminiszter azt mondta, hogy az Európai Unió tagországai új tárgyalásokba kezdtek "az Irán elleni közös lépésekről", bővebben azonban erről nem nyilatkozott.

Merényletet terveztek a szakadárok ellen

A dán rendőrség október 21-én vett őrizetbe egy norvég állampolgárságú, iráni származású férfit, mivel felmerült annak gyanúja, hogy "iráni hírszerzési műveleteket" indított Dániában, és részt vett egy terrorcselekmény előkészítésében. A merényletet célpontja a Koppenhágától délnyugatra található Ringstedben élő iráni állampolgárok egy csoportja lett volna, akik tagjai az Arab Küzdelem Ahváz Felszabadításáért Mozgalom (ASMLA) nevű iráni arab szakadár csoportosulásnak. A szervezet célja, hogy független államot hozzon létre az Irakkal határos, olajban gazdag délnyugat-iráni Huzisztán tartományban, amelynek központja Ahváz városa.

Teherán szerint az ASMLA a felelős azért a támadásért, amelyet szeptemberben hajtottak végre az ahvázi katonai díszszemle során fegyveresek. A merényletben legalább 25 ember vesztette életét, és 60 sebesült meg.

Irán a dán rendőrség és a PET vádjait elutasította. Annan előreláthatólag csütörtökön érkezik vissza Teheránba.