Mária
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Macedónia kérte Gruevszki kiadatását Magyarországtól

2018.11.21. 08:40 Módosítva: 2018.11.21. 08:47

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök kiadatását kérte Szkopje Budapesttől - közölte a macedón sajtó szerdán.

A hírportálok beszámolója szerint a macedón kormány kedd délután küldte el a kiadatási kérelmet Magyarországnak. Renata Deszkoszka igazságügyi miniszter kedden a sajtónak azt mondta: a kiadatáshoz szükséges dokumentumok egy részét már lefordították, egy másik részét pedig utólag küldik el.

"Szerepelnek benne mindazok az eljárások, amelyekben vizsgálat vagy vizsgálati előkészület folyik, és amelyek alapot nyújtanak arra, hogy letartóztassák (Nikola Gruevszkit), ha kiadják" - tette hozzá.

Tegnapi cikkünkben azt írtuk: 

ha egy menekült kiadatását kérik Magyarországtól, akkor a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnak felül kell vizsgálni a menekültkénti elismerés feltételeinek fennállását. A felülvizsgálatot tehát ugyanaz a hatóság végzi, amelyik a menekült státuszt megítélte.

Somogyvári Zoltán, a Helsinki Bizottság jogi főmunkatársa kedden az Indexnek azt mondta: amikor egy menekült kiadatását kérik Magyarországtól, akkor a törvényben elvárt felülvizsgálat során a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal újra meghallgatja a menekültet, megvizsgálja a kiadatási kérelem megalapozottságát és információkat gyűjt a kiadást kérő országról (Gruveszki esetében Macedóniáról). 

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a múlt héten viszont nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg jogerősen kiszabott kétéves börtönbüntetését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus múlt kedden Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Az albán, a montenegrói és a szerb hatóságok későbbi közlése szerint Nikola Gruevszki november 11-én, vasárnap hagyta el Macedóniát, ahonnan Albániába, majd Montenegróba utazott. Szerbiába november 12-én, hétfő késő este érkezett meg, és kedden a kora reggeli órákban lépett ki az országból.